Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 april

  Granbarkborrar blir fiskmat – på försök

  Den fruktade granbarkborren kan komma att ses i nytt ljus. En skogsägare i Blekinge ska testa att använda barkborrarna som fiskmat.

   Granbarkborren är en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet. Arkivbild.
  Granbarkborren är en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet. Arkivbild. FOTO: Dan Elliott/AP

  Förra årets varma sommar väntas gynna den fruktade granbarkborren, den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar.

  Många skogsägare i landets sydligare delar för en ändlös kamp mot skadeinsekten – och nu har en skogsägare i Blekinge kommit på vad han skulle kunna använda de små krypen till. De tusentals borrar han årligen fångar i sina fällor ska nämligen bli fiskmat i Vilhelmina, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

  Annonserade efter mygg

  I samband med att en nedlagd gammal fiskfabrik återigen öppnas på den lappländska orten annonserades det efter mygg som den nya ägaren ville använda till fiskfoder. Då kom skogsägaren på sin något udda idé.

  – Han annonserade efter mygg och då ringde jag till honom och frågade om han var intresserad av granbarkborrar. Det tyckte han var hyperintressant och sen kom vi in på mördarsniglar, för det har de inte där uppe och de måste ju innehålla mycket näring, säger skogsägaren Bengt Johansson till tidningen.

  Nu ska idén testas, men huruvida de små granbarkborrarna går att använda som fiskmat återstår dock att se.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen