Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 november 2017

  Gott om spillning när björnstammen ska räknas

  Tusentals björnspillningsprov har samlats in i Sveriges björntäta områden för att kunna räkna ut björnstammens storlek.

   Hur stor är den svenska björnstammen? Spillningsanalyserna ska hjälpa till med inventeringen.
  Hur stor är den svenska björnstammen? Spillningsanalyserna ska hjälpa till med inventeringen. FOTO: Erik Mandre

  Totalt har drygt 3 000 prover med björnspillning samlats in. Insamlingen började i Dalarna och Gävleborgs län i slutet av sommaren.

  – 2 076 prover är insamlade i Gävleborgs län. Det tycker vi är en bra uppslutning och ett bra genomfört jobb av allmänheten och framför allt av jägarna, som stått för en stor del av de insamlade proverna, säger Hans Nordin på länsstyrelsen i Gävleborg till TT.

  Den här typen av inventering görs vart fjärde femte år i de björntäta delarna av Sverige. Det har även samlats in björnspillning i delar av Värmlands, Stockholms, Örebros, Västmanlands och Uppsala län för den här inventeringen.

  LÄS OCKSÅ: Vildsvinsproblem kräver nya greppLÄS OCKSÅ: Därför stiger virkespriserna i Baltikum

  Stammen tros ha ökat

  Analyserna av spillningsproverna hjälper till att räkna ut björnstammens storlek och utbredning. Den förra inventeringen från 2012 uppskattade den svenska björnstammen till ungefär 380 björnar i Gävleborgs län och totalt 2 800 björnar, enligt Naturvårdsverket. De insamlade mängderna av björnspillning i år kan tyda på att björnstammen har vuxit i åtminstone Gävleborgs län.

  – Vi väntar på besked om uppskattad björnpopulation före sommaren 2018. Senaste inventeringen gjordes 2012 och då hade vi inte så här många spillningar insamlade, så jag förväntar mig att antalet björnar i länet ökat sedan dess, säger Hans Nordin till TT.

  LÄS OCKSÅ: Vill se nya jobb i matproduktion

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen