Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 oktober 2018

  ”Gör staten skadeståndsskyldig för stora skogsskador”

  Eftersom staten är ansvarig för älgstammens storlek borde de också vara skadeståndsskyldiga vid stora skogsskador. Det anser skogsägaren och jägaren Ove Emanuelsson.

   Det är inte bara älgen som ger skogsskador. Stammarna av dovhjort, rådjur och kronhjort behöver också begränsas, anser Ove Emanuelsson.
  Det är inte bara älgen som ger skogsskador. Stammarna av dovhjort, rådjur och kronhjort behöver också begränsas, anser Ove Emanuelsson. FOTO: Ulf Aronsson

  – Staten är helt ansvarig för älgtillståndet i landet eftersom förvaltningsplaner, älgskötselplaner och licenstilldelning godkänns av länsstyrelserna. Därför borde staten vara skadeståndskyldig vid stora skogsskador. Men länsstyrelsens tjänstemän struntar i målsättningarna och styr inte avskjutningen så att målen uppfylls.

  Det säger Ove Emanuelsson, skogsägare och jägare, som sedan början på 2000-talet kämpat med länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att få ned älgstammen i Tibro.

  Samförstånd viktigast

  – Här i Västra Götaland har tjänstemän sagt att de inte tittar på skogsskadorna, utan att det viktiga är samråd och samförstånd med förvaltningsgrupperna och älgskötselområdena, fortsätter han.

  Han tycker också att älgskötselområdenas styrelser har alldeles för stor makt att inskränka på älgjakten med olika regler för avskjutning och inskränkningar i jakttiderna.

  – Jag vet att det är länsstyrelsens beslut som gäller, men jag skulle vilja se det jaktlag som avviker från ett beslut i älgskötselområdet.

  Avlysningsjakt

  – Reglerna för älgskötselområdena behöver ändras så att man bli skyldig att anordna avlysningsjakt, till exempel efter 1 december, om älgarna inom området inte är skjutna.

  Men älgen är inte ensam skyldig till problemen med skogsskador, anser Ove Emanuelsson.

  – Rådjur, dov- och kronhjort måste också begränsas. Förläng rådjursjakt med kula till den 15 april, inför vårjakt på råbock och allmän jakt med långa jakttider på dov- och kronhjort.

  Relaterade artiklar

  Till toppen