Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 april 2016

  Gillberg vill ha miljoner från aktieägarna

  I väntan på tillräckligt gynnsamma skatteregler för att kunna bygga en fabrik vill Värmlandsmetanol ha in 13 miljoner kronor från gamla och nya aktieägare.

  – Vi tar in respengar undan för undan. Det är för att hålla oss igång, säger vd Björn Gillberg.

  Fram till 16 maj kan gamla och nya intresserade aktieägare teckna sig för aktier a 70 kronor styck i emissionen som gäller maximalt 12,6 miljoner kronor.

  Allt klart

  Enligt Björn Gillberg är allt klart för bygge av en fabrik i Hagfors som varje dygn kommer att omvandla 1 100 ton virke till 375 kubikmeter bioetanol.

  Men investeringen på 3,5 miljarder kronor blir inte av förrän det införts ett långsiktigt skattesystem som gör metanolfabriken lönsam. Ett sådant skattesystem kan vara på plats tidigast 2017.

  – Den dagen man kan ta ett investeringsbeslut kan anläggningen tas i drift efter tre års byggtid. Men det beslutet kan ingen ta så länge vi inte vet vad skatterna blir på sikt.

  Ha tålamod

  För aktieägarna i Värmlandmetanol, idag är de 1 500, gäller det alltså att ha tålamod i väntan på avkastning. Strategin är att de intressenter som bygger fabriken ska köpa ut aktieägarna ur bolaget. Och då få betala för blåkopian över fabriken, det vill säga hela konceptet och all planläggning som gjorts.

  – De som kommer med de stora pengarna måste vara beredda att lösa ut de nuvarande aktieägarna till ett gott pris, säger Björn Gillberg.

  Hur är intresset för emissionen?

  – Det ser bra ut. Mer bör jag inte säga medan emissionen pågår.

  Relaterade artiklar

  Till toppen