Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 februari 2019

  Generationsskifte underlättas efter LRF-seger mot skatteverket

  Högsta Förvaltningsdomstolen gick på LRF:s linje i tvisten mot Skatteverket, vilket innebär att det åter är möjligt att överlåta skogskonton utan att beskattas.

   Domen innebär alltså att det åter är möjligt att överlåta skogskonton till närstående i samband med arv, testamente, gåva eller bodelning. ”Skatteverket har gjort en vantolkning av lagtexten, de borde ha titta på regelns syfte”, säger Urban Rydin.
  Domen innebär alltså att det åter är möjligt att överlåta skogskonton till närstående i samband med arv, testamente, gåva eller bodelning. ”Skatteverket har gjort en vantolkning av lagtexten, de borde ha titta på regelns syfte”, säger Urban Rydin. FOTO: Ulf Aronsson

  ATL har tidigare skrivit om LRF:s tvist mot Skatteverket om överlåtelse av skogskonto. Möjligheten att överlåta skogskonton till närstående i samband med att skogsinnehavaren avled infördes 2009 för att underlätta generationsskiften av jord- och skogsbruksfastigheter. Men för ett par år sedan började Skattverket göra en ny tolkning av reglerna som innebar att överlåtelser av dödsbon som gjordes senare än dödfallsåret underkändes. Därmed skulle den nya ägaren tvingas betala skatt på pengarna på skogskontot.

  ”Märkligt om vi inte vunnit”

  Den första juridiska instansen, Skatterättsnämnden, gick på LRF:s linje, och en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen slår nu också fast att Skatteverkets tolkning saknar stöd.

  – Det vore märkligt om vi inte hade vunnit, Skatteverket hade hakat upp sig på ord, säger Urban Rydin, LRF:s skatteexpert.

  Skatteverkets resonemang gick ut på att om skogsägaren avlidit så gick ägandet över till ett dödsbo. Ett dödsbo kan inte ha några närstående, så därför kunde ingen överlåtelse ske.

  – Tolkningen är lätt befängd och det är också en sällsynt tydlig sågning av den som Högsta Förvaltningsdomstolen gör. De har tittat på syftet med regeln: Att underlätta generationsskiften för att ge bättre möjligheter att driva företaget vidare, säger Urban Rydin.

  Skattekrav på miljonbelopp

  För många skogsägare skulle Skatteverkets tolkning ha kunnat innebära skattekrav på mångmiljonbelopp, även om skogen inte avverkats.

  – Jag har själv haft andra ärenden där det funnits 30 miljoner kronor på skogskontot. Med en skatt på mellan 30 och 60 procent, beroende på om det finns räntefördelning eller inte, hade det varit ansenliga summor som gått till skatt.

  Men den nya domen innebär alltså att det åter är möjligt att överlåta skogskonton till närstående i samband med arv, testamente, gåva eller bodelning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen