Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 maj

  Gallringen som gick över gränsen

  2013 fick Ylva Karlsson och Martin Andersson sin skog gallrad. Men någon gallring hade de inte beställt, och de har ännu inte nått någon överenskommelse om ersättning.

  Strax före jul 2013 åkte Ylva Karlsson ut till sin skog i Fällersta, söder om Örebro, för att hämta en julgran. Skogen hade hon och hennes sambo Martin Andersson köpt av Ylvas morfar några år tidigare. Men väl framme upptäckte hon att det inte fanns så många granar att välja på.

  – Nästan hela skogen var nedkörd, säger Ylva Karlsson till ATL.

  Grannen hade gallrat under hösten och då hade även 3,5 av Ylva Karlssons och Martin Anderssons totalt fem hektar gallrats igenom.

   3,5 hektar av Martin Andersson och Ylva Karlssons skog gallrades av misstag. Ännu har de inte nått fram till en överenskommelse om ersättning.
  3,5 hektar av Martin Andersson och Ylva Karlssons skog gallrades av misstag. Ännu har de inte nått fram till en överenskommelse om ersättning. FOTO: Ulf Aronsson

  Stubbmätning

  Martin Andersson kontaktade entreprenören, Skogsam i Hallsberg. De medgav sitt misstag, och en opartisk stubbmätning beställdes av Skogsstyrelsen. Den visade att 920 träd, total 160 kubikmeter, tagits ut.

  Stig Åberg på Skogsam förklarar hur felet kunde bli så stort:

  – Grannen visade på fel område i skogen, antagligen hade han inte själv gränserna klara för sig, och sen blev det snitslat efter det. Naturligtvis borde vi ha dubbelkollat, det gör vi alltid nu, och i maskinen fanns då inte heller någon GPS.

   "Markägaren kommer att få en riktig bra ersättning, men frågan är vad som är skäligt, rimligt och branschpraxis", säger Stig Åberg vid Skogsam.
  "Markägaren kommer att få en riktig bra ersättning, men frågan är vad som är skäligt, rimligt och branschpraxis", säger Stig Åberg vid Skogsam. FOTO: Torbjörn Esping

  Gick i stå

  Men sen Skogsstyrelsens klavning 2014 har det gått långsamt framåt. Martin Andersson och Ylva Karlsson säger att de tydligt begärt och inväntat ett bud på ersättning från Skogsam. De är upprörda över felavverkningen, och att de inte informerades om misstaget. De är också frustrerade över att det dragit ut på tiden och upplever att Skogsam kommit med oklara och motstridiga uppgifter.

  – Vi har fått dra ur dem allting, de har inte alls varit tillmötesgående, säger Martin Andersson.

  Samtidigt tillägger de att de själva kanske inte legat på så mycket eftersom de haft fullt upp med två små barn, eget företag, med mera.

  Stig Åberg på Skogsam säger å sin sida att han inväntat ett svar på när de kunde träffas och kontaktat markägarna sju gånger utan att få något svar från dem.

  – Vad gör man då, när man inte får till stånd ett möte? frågar han sig.

  Olika värdering

  I början på 2017 skickade han ett förslag till ersättning på 278 kronor per fastkubikmeter, totalt 44 730 kronor.

  Martin Andersson, som inte hade någon tidigare erfarenhet av att äga och sköta skog, kontaktade flera skogsbolag och sakkunniga för att höra om praxis kring ersättning.

  – Ingen hade varit med om så stora volymer men de flesta verkar lösa det snabbt och smidigt med en bra ersättning, oftast dubbla virkesvärdet, säger han.

  Baserat på stämplingslängden och med hjälp av flera sakkunniga räknade han fram ett virkesvärde på cirka 75 000 kronor, och begärde vid ett möte i mars 2018 det dubbla i ersättning. Stig Åberg höjde då sitt bud till först 500 och senare till 528 kronor per kubikmeter, totalt nästan 85 000 kronor, men parterna har fortfarande inte kunnat komma överens.

  Branschpraxis

  Martin Andersson och Ylva Karlsson tycker virkesvärdet ska beräknas träd för träd med tillägg för intrång och tappad tillväxt. Stig Åberg, som har rådfrågat tre skogsbolag samt LRF, tycker att ersättningen ska beräknas på ett snittvärde från liknande gallringsmisstag.

  – Vi ska reda ut det här. Markägaren kommer att få en riktig bra ersättning, men frågan är vad som är skäligt, rimligt och branschpraxis, säger Stig Åberg.

  – Alla kan göra fel, och då får man ju rätta till det. Felavverkningar förekommer, och det är viktigt att belysa för hela branschen, avslutar Stig Åberg.

   Ljust och luftigt blev det efter gallringen. Problemet var bara att någon gallring aldrig var beställd.
  Ljust och luftigt blev det efter gallringen. Problemet var bara att någon gallring aldrig var beställd. FOTO: Ulf Aronsson
   Martin Andersson står på grannens mark, Ylva Karlsson på deras egen. Men den gränsen missade entreprenören vid gallringen.
  Martin Andersson står på grannens mark, Ylva Karlsson på deras egen. Men den gränsen missade entreprenören vid gallringen. FOTO: Ulf Aronsson

  LÄS OCKSÅ: Grannsamverkan mot skogsskadorLÄS OCKSÅ: Kalle Sjökvist har sålt närmare 3 000 traktorer

  Läs mer om

  Till toppen