Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 november 2018

  ”Frivilliga” vill ha betalt för insatser under skogsbränderna

  Under sommarens många skogsbränder fick räddningstjänsten hjälp av en mängd ”frivilliga” med släckningsarbetet. Nu kräver flera av dem ersättning och har skickat fakturor till räddningstjänsten.

   Fakturorna som räddningstjänsten fått in avser allt ifrån att fixa mackor till släckningsarbete.
  Fakturorna som räddningstjänsten fått in avser allt ifrån att fixa mackor till släckningsarbete. FOTO: Mostphotos

  Det frivilliga engagemanget från allmänheten under sommarens skogsbränder hyllades av räddningstjänsten. Insatserna var allt ifrån att köra ut mat till att hjälpa till vid släckningsarbetet.

  Men nu har räddningstjänsten i Karlstadsregionen fått in ett 40-tal fakturor från personer som vill ha ersättning för sina insatser, rapporterar SVT Värmland. Ersättningskraven gäller allt från att de fixat smörgåsar till att de använt egna fordon och kört ut vatten.

  – Sammanlagt handlar det om fakturor på 300 000 – 400 000 kronor. Vi var inte riktigt förberedda på det, begreppet frivillighet får kanske en liten annan innebörd, säger Björn Johansson, avdelningschef på räddningstjänsten i Karlstadsregionen till SVT.

  Vet inte vem som gjort vad

  Fakturorna har skapat mycket extra arbete för räddningstjänsten då man under bränderna inte haft rutiner för att dokumentera vem som gjort vad och hur länge frivilliga hjälpt till. Det är svårt för räddningstjänsten att avgöra om fakturorna stämmer överens med verkligheten.

  – Vi vet inte alltid vilka som varit med och samtidigt vill man inte vara snål och ifrågasätta. Vi vill ju att folk ska hjälpa till och har hamnat i en märklig sits, säger Björn Johansson.

  I slutändan kommer de som skickat in fakturor att få betalt då räddningstjänsten inte vill skicka fel signaler till de som hjälpt till.

  Relaterade artiklar

  Till toppen