Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 juli 2015

  Frivilliga krafter mobiliseras efter branden

  Ett Lantvärn blir det positiva resultatet av branden i Västmanland förra året. Landsbygden får vara beredd på att klara sig själv, säger eldsjälen Elisabet Pettersson.

  Organierar hjälp. "Vi på landsbygden får vara beredda på att klara oss själva", säger Elisabet Pettersson, ordförande i Fläckebo-Färnebo LRF-avdelning som är med och bildar ett lantvärn som ska kunna hjälpa räddningstjänsten i katastrofsituationer.
  Bild 1/2Organierar hjälp. "Vi på landsbygden får vara beredda på att klara oss själva", säger Elisabet Pettersson, ordförande i Fläckebo-Färnebo LRF-avdelning som är med och bildar ett lantvärn som ska kunna hjälpa räddningstjänsten i katastrofsituationer.
  Sammanhållning. Skogsbranden i augusti förra året har också samlat ihop bygden, berättar Elisabet Pettersson, ordförande i Fläckebo-Färnebo LRF-avdelning. "Vi har varit med om något tillsammans."
  Bild 2/2Sammanhållning. Skogsbranden i augusti förra året har också samlat ihop bygden, berättar Elisabet Pettersson, ordförande i Fläckebo-Färnebo LRF-avdelning. "Vi har varit med om något tillsammans."

  När kaoset var som värst under branden i början av augusti förra året var handlingskraften som störst hos Elisabet Petterson, ordförande i Fläckebo-Färnebo LRF-avdelning.

  – Civilsamhället har en drivkraft och en vilja att hjälpa till och vi har en bra organisation, men vi var inte förberedda, konstaterar hon.

  Erfarenhet tas till vara

  Därför ska alla erfarenheter tas till vara och otaliga är de möten som varit under året med olika myndigheter. Minst en gång i veckan.

  Lantvärn bildas

  Dessutom håller ett Lantvärn på att bildas, med inspiration från forna tiders Skogsvärn. Ett Lantvärn ska bistå räddningstjänsten vid bränder, översvämningar, kraftiga snöfall eller sjukdom i djurstall.

  – Vi ska ha en ringkedja så att man kan ringa folk efter en lista.

  Frivillig basis

  Det ska vara på frivillig basis, även den som står på listan ska kunna säga nej. Ersättning ska utgå och den som jobbar ska vara försäkrad.

  – Vi på landsbygden får vara beredda på att klara oss själva, säger Elisabet Pettersson.

  Samlat bygden 

  Det som hände de där veckorna i augusti förra året har också samlat ihop bygden.

  – Vi har varit med om något tillsammans.

  56 ungdjur evakuerades

  Gården i Västerfärnebo är ett familjeprojekt med de två sönerna som har ansvar för driften, och med resterande familjemedlemmar som också är engagerade när de inte är på sina vanliga arbeten. Det var därför hela familjens angelägenhet när de 56 ungdjuren skulle evakueras under branden.

  – Då var det 47 grader på lagårdsbacken på grund av röken och hettan och det värsta var att vi inte såg vad som var bakom röken.

  Skonade gården

  Men branden skonade både gården och skogen och allt gick bra för familjen Pettersson. Värre är det för de människor vars skog eller hus brann ner och som nu också blir föremål för andras nyfikna blickar.

  – De känner sig uttittade. Samtidigt får man förstå att folk är intresserade av att komma hit, men de måste visa hänsyn och respekt som besökare.

   

  Läs mer om storbranden i Västmanland 2014 här:

  Så eller planta – det är frågan efter branden
  Stöd till skogsmaskiner efter Sala-branden
  Lantbrukare som ställde upp vid branden belönas
  Utan frivilliga hade det aldrig gått 
  60 extra miljoner till brandarbete
  Regeringen avsätter 300 brandmiljoner 
  Hel by fick evakueras
  Krav på ökat brandansvar i skogen
  Klimathotet ökar trycket på skogen
  Skogsbrand utreds av åklagare
  Lärdomar av storbranden ventileras
  Södra ser över rutinerna 
  Frivilliga tar hand om djur
  Ä
  nnu kan ingen hållas ansvarig för Salabranden
  S
  verige oförberett på en ny storbrand

  Relaterade artiklar

  Till toppen