Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 februari

  Frankrike vill bygga mer i trä

  Den franska regeringen inför krav på att alla offentliga byggnader som finansieras av staten ska byggas av minst 50 procent trä.

   Frankrikes premiärminister Edouard Philippe och Paris borgmästare Anne Hidalgo framför en modell av stadens tilltänkta OS-by 2024.
  Frankrikes premiärminister Edouard Philippe och Paris borgmästare Anne Hidalgo framför en modell av stadens tilltänkta OS-by 2024. FOTO: GONZALO FUENTES/REUTERS/TT

  Det tydliga ställningstagandet för trä i byggandet är en del av regeringens ambitioner för mer hållbart stadsbyggande, rapporterar Timber Trades Journal. I Paris vill de lokala myndigheterna använda mer trä i de byggnader som uppförs för Paris-OS 2024 och alla OS-byggnader upp till åtta våningars höjd ska byggas helt i trä.

  ”Det finns ingen anledning till att det som är möjligt för de Olympiska spelen inte också är möjligt för vanliga byggnader”, säger den franske bostadsministern Julien Denormandie, som kräver att alla statliga myndigheter och organisationer som utvecklar och konstruerar byggnader i fortsättningen använder minst 50 procent trä eller biobaserade material.

  I maj nästa år ska Frankrikes högsta träbyggnad, Hyperion, invigas i Bordeaux. Hyperion som ritats av arkitekten Jean Paul Viguier är med sina 16 våningar 55 meter hög och lagrar cirka 1 000 ton koldioxid. Allt trä till byggnaden är spårbart och levereras av lokala företag för att hålla nere utsläppen.

   Hyperion i Bordeaux är byggd i KL-trä runt en betongkärna med trapphus och hissar. Även de tre nedersta av de 16 våningarna är i betong och med sina 55 meter blir det den högsta träbyggnaden i Frankrike.
  Hyperion i Bordeaux är byggd i KL-trä runt en betongkärna med trapphus och hissar. Även de tre nedersta av de 16 våningarna är i betong och med sina 55 meter blir det den högsta träbyggnaden i Frankrike. FOTO: Jean Paul Viguier

  Relaterade artiklar

  Till toppen