Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 juli 2019

  Från Fiberpac till Fiberdrive

  Vislanda.

  Christer Lennartsson har tagit fram en rad maskiner. Det mesta har handlat om skogsteknik men han har även jobbat inom andra områden.

   Fiberdrive 9.5 är en skördare som ska kunna ta med sig virke från otillgängliga områden.
  Fiberdrive 9.5 är en skördare som ska kunna ta med sig virke från otillgängliga områden. FOTO: Christer Lennartsson

  Christer Lennartsson är skogsägare i Vislanda i Småland. Han började köra i skogen i mitten av 1960-talet. Snart blev det en egen Rottne County och senare en Rottne Snok. Under mitten av 80-talet var han uppe i som mest sju maskiner i sin entreprenadverksamhet.

  Då, runt 1985, var han med och tog fram apteringssystemet Dasa och var kvar som delägare i företaget fram till för några år sedan.

  Därefter dröjde det till slutet av 1990-talet innan nästa stora innovation kom, Fiberpac. Det är en risbuntare med kontinuerlig inmatning och möjlighet att kapa buntarna i valfri längd. Maskinen tillverkas fortfarande, men nu i Nederländerna.

  Skördade i redet

  År 2000 presenterade han Besten, tillsammans med kompanjonen Jan Karlsson. Besten var en självgående skördare som styrdes av två alternerande skotarförare. Skotarna hade ett vridbart lastutrymme och Besten skördade direkt i redet.

  Tre Bestenmaskiner blev det innan konceptet såldes vidare till Gremo 2009, som dock inte gjorde någon mer maskin.

  2011 kom nästa innovation, drivaren Fiberdrive 1750. Den hade ett nytt snabbfäste som skulle underlätta byte mellan skördaraggregat och skotargrip. Senare har Christer Lennartsson även gjort ett liknande snabbfäste på en minröjare åt Bofors.

  Det blev bara en drivare, men den går fortfarande i skogen hos en entreprenör.

  Och nu står nästa maskin redo att testas, skördaren Fiberdrive 9.5 med pendelarmar och ett mindre lastutrymme.

  Men bland innovationerna finns även andra maskiner, bland annat en självgående gräsupptagare och en självgående slipmaskin för betonggolv. Den senare med den imponerande bredden på 4,2 meter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen