Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 december 2018

  Framåt för skogsfåglarna i Västmanland

  Det ser bättre ut för skogsfåglarna i Västmanland. Samtidigt börjar artsammansättningen i länet påverkas av ett varmare klimat.

   Skogsfåglar som domherre ökar i Västmanland.
  Bild 1/2 Skogsfåglar som domherre ökar i Västmanland.
   Stigande temperaturer gör att förekomsten av steglits (bilden) ökar i Västmanland samtidigt som till exempel rödvingetrasten minskar.
  Bild 2/2 Stigande temperaturer gör att förekomsten av steglits (bilden) ökar i Västmanland samtidigt som till exempel rödvingetrasten minskar. FOTO: Kjell-Arne Larsson

  Det ser bättre ut för skogsfåglarna i Västmanland nu än för fem år sedan. Bland att har tofsmes och domherre haft en bättre utveckling än tidigare enligt en utvärdering som gjorts av Länsstyrelsen i Västmanland.

  Sämre har det gått för arter kopplade till våtmarker, där till exempel rördrom minskat. För sjöar och vattendrag är utfallet också sämre än för fem år sedan, även om det fortfarande ser lite bättre ut i Västmanland än i Sverige överlag. För odlingslandskapet är läget i princip oförändrat sedan förra utvärderingen.

  Klimatpåverkan

  En annan slutsats av utvärdering är att fågelarter som föredrar varmt klimat ökar i förhållande till arter som föredrar svalare klimat.

  ”Det är ett faktum att vi nu ser tecken på att stigande temperaturer också sätter avtryck i naturen. De tydligaste exemplen i den här utvärderingen är steglits, en sydlig fågelart som ökat, och rödvingetrast, en nordlig art som minskat”, säger Per Hedenbo, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen