Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 maj 2012

  Framåt för ny svensk träteknik

  Byggblocken isotimber kan göras av virke av sämsta kvalitet, men de slår vanlig byggteknik miljömässigt med hästlängder. Nu har familjen Olovsson flyttat in i det första isotimberhuset.

  Utifrån går det inte att se skillnad på isotimberhuset och andra konventionellt byggda hus. Olle och Gunilla Olovsson är nöjda med sitt lågenergihus."Det har gjorts energiberäkningar på 45 kilowatt per kvadratmeter. Det är under hälften av kravet på nybyggda hus."
  Bild 1/2Utifrån går det inte att se skillnad på isotimberhuset och andra konventionellt byggda hus. Olle och Gunilla Olovsson är nöjda med sitt lågenergihus."Det har gjorts energiberäkningar på 45 kilowatt per kvadratmeter. Det är under hälften av kravet på nybyggda hus."
  Det är det snabba och enkla byggandet med isotimber-block som är en avgörande fördel med tekniken.
  Bild 2/2Det är det snabba och enkla byggandet med isotimber-block som är en avgörande fördel med tekniken.

  Det går mycket tungt i trähusbranschen. Trä- och möbelföretagen (TMF) bedömer att det bara kommer att produceras 5 000 hus i år, vilket är hälften av vad som producerades för några år sedan.

  Men för det nya svenska träföretaget Isotimber trillar beställningarna in i rask takt. ATL skrev om isotimberprojeket första gången 2010. Och nu står det första huset byggt av isotimberblock färdigt i Brattland utanför Åre. Olle och Gunilla Olovsson flyttade in strax efter påsk.

  Verkade intressant

  – Vi fick tips av byggföretaget Glädjesnickarna. Min fru och jag tyckte att det här nya byggmaterialet verkade mycket intressant. Särskilt viktigt var att huset drar lite energi, säger Olle Olovsson.

  Han berättar också att isotimber-byggklossarna gör att fönster och dörrar kan placeras precis där man vill eftersom väggarna i mindre hus inte har något regelsystem.

  – Det var bara att såga ut med motorsågen, så det gav utrymme för lite egna lösningar.

  Priset på det totalt 120 kvadratmeter stora huset i Brattland hamnade, inflyttningsklart, på cirka 1,5 miljoner kronor. Trots att isotimber-blocken kostar 2 750 kronor per kvadratmeter vägg, vilket är betydligt dyrare än en vanlig regelvägg.

  Jämför kostnader

  – Vi jämför alltid kostnaden för kunden på sista raden och inte kostnaden för byggelementen. Hus med annan byggteknik blir ofta dyrare eftersom det, bland annat, lättare kan gå fel i byggprocessen, säger Mikael Östling, grundare av Isotimber.

  Pengarna sparas bland annat på att byggtiden med isotimber-block blir mycket kortare. Det går att sätta upp färdiga väggar på några dagar. Och att det är svårt att misslyckas eftersom blocken fungerar som Lego-bitar. All eftermontering av saker på väggelementen, som till exempel panel ute och inne, är också lättare eftersom det går att spika var som helst. Väggarna behöver heller ingen plast för att skydda mot fukt eftersom trä låter fukt vandra fritt.

  Trots det mycket svåra läget för trähusmarknaden går riktigt bra för Isotimber.

  – Konjunkturen är ju makalöst dålig, men vi ökar konstant och får fyra förfrågningar om dagen. Det är till och med bra för oss att lågkonjunkturen gallrar bort en del oseriösa husmaterial, menar Mikael Östling.

  Isotimber

  En planka går igenom en hyvel med sex kuttrar som både formar och gör många små spår i materialet. Runt 50 procent av materialet hyvlas och fräses bort. Det tar bort alla vridningar i plankan och kvar blir en mjuk träbit som limmas ihop i skikt för att skapa ett kanalsystem. Fyra skikt plywood limmas också in i konstruktionen.

  Varje bit blir en byggkloss som är 105 millimeter bred och 123 millimeter hög och 2150 millimeter långa. Isotimberstommen är öppen för diffusion och anpassar sig därför efter omkringliggande luftfuktighet.

  Byggklossarna produceras i en helt automatiserad process med råvara av låg kvalitet och fraktas sedan till byggplatsen för att skruvas ihop. Restprodukterna blir till, bland annat, pellets för uppvärmning.

  Till toppen