Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 maj

  Fortsatt stora virkeslager

  Lagren av massaved fortsätter att öka, framför allt i norr.

   Sen årsskiftet har lagren av massaved ökat med 700 000 kubikmeter.
  Sen årsskiftet har lagren av massaved ökat med 700 000 kubikmeter. FOTO: David Larsson

  Lagren av barrsågtimmer, massaved och massaflis var enligt Skogsstyrelsens statistik 10,6 miljoner kubikmeter vid slutet av mars i år. Det är en ökning med 5 procent jämfört med samma tid förra året.

  Redan vid årsskiftet rapporterades rekordstora lager och de har nu vuxit ytterligare, framför allt vad gäller massaved. Vid slutet av 2019 var massavedslagren 5,4 miljoner kubikmeter. Under första kvartalet har det ökat till totalt 6,1 miljoner kubikmeter, vilket är 13 procent mer än samma tidpunkt 2019.

  Av detta var 4,5 miljoner kubikmeter barrmassaved, 23 procent mer än samma tid 2019. Lagren av granmassaved och lövmassaved var 0,8 respektive 0,9 miljoner kubikmeter.

  Störst ökning i norr

  Nästan hälften av massavedslagren fanns i virkesbalansområde 1, det vill säga Västernorrland och norrut. Det är också där som ökningen varit som störst, med 28 procent större lager i år jämfört med samma tid förra året. I virkesbalansområde 3, Västra Götaland, Värmland och Örebro, var virkeslagren 11 procent lägre i år.

  Även lagren av barrsågtimmer har ökat något sedan årsskiftet och uppgick till 3,5 miljoner kubikmeter. Jämfört med samma tidpunkt förra året är det dock en minskning med 6 procent.

  Lagren av massaflis beräknas ha uppgått till knappt 1 miljon kubikmeter, vilket är i nivå med lagren 2019.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen