Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 september

  Fortsatt rekordstora skador av granbarkborre

  Angreppen av granbarkborre har skadat lika mycket skog i år som i fjol enligt preliminära bedömningar. Men angreppen har förskjutits norrut från Götaland till Svealand.

   Årets angrepp av granbarkborre har skadat lika stora volymer virke som i fjol, enligt preliminära bedömningar.
  Årets angrepp av granbarkborre har skadat lika stora volymer virke som i fjol, enligt preliminära bedömningar. FOTO: Skogsstyrelsen

  Årets angrepp av granbarkborre har dödat nästan 7 miljoner kubikmeter skog, alltså lika mycket som i fjol. Det visar preliminära bedömningar baserade på inventeringar som gjorts av Skogsstyrelsen, Södra Skogsägarna och Billerud Korsnäs.

  ”Den här första bedömningen av årets skador visar att vi fortfarande har mycket stora problem med granbarkborre och att den även i år har orsakat miljardförluster för skogsägare i södra halvan av landet”, säger Kerstin Ström, Skogsstyrelsen, som leder samverkansprojektet Stoppa borrarna, i ett pressmeddelande.

  Förskjutning norrut

  Jämfört med i fjol har skadorna förskjutits norrut från Götaland till Svealand. I fjol var den skadade volymen virke i Götaland till 4,7 miljoner kubikmeter, i år uppskattas den till 2,2 miljoner kubikmeter. För Svealand är siffrorna de omvända. I fjol skadades 1,9 miljoner kubikmeter, men i år har det ökat till 4,4 miljoner kubikmeter.

  Enligt Skogsstyrelsen var ökningen av skador i Svealand väntad, eftersom utbrottet av granbarkborre startade senare där än i Götaland. En angreppscykel sträcker sig vanligtvis över 3–4 år och därför är det naturligt med en minskning i Götaland medan kurvan fortfarande stiger i Svealand.

  Läs mer: Specialutgåva om granbarkborrar exklusivt för ATL:s prenumeranter

  Kan inte slappna av

  En förutsättning för att angreppen ska minska är dels att vädret är gynnsamt, dels att granbarkborrarna bekämpas. Något man verkar ha lyckats med i Götaland.

  ”Nu ser vi att de insatser som gjorts i Götaland sedan utbrottet startade sommaren 2018 har gett effekt. Medvetenheten hos skogsägarna har ökat och det har gjorts en enorm kraftsamling för att hitta och bekämpa angreppen. Samtidigt är även 2 miljoner kubikmeter en mycket hög siffra, så vi kan absolut inte börja slappna av”, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra Skogsägarna.

   "Även 2 miljoner kubikmeter en mycket hög siffra, så vi kan absolut inte börja slappna av", säger Henrik Holmberg om skadenivåerna i Götaland.
  "Även 2 miljoner kubikmeter en mycket hög siffra, så vi kan absolut inte börja slappna av", säger Henrik Holmberg om skadenivåerna i Götaland. FOTO: Frida Nielsen

  Den slutgiltiga uppskattningen av årets barkborreskador kommer senare i år och baseras på en objektiv skadeinventering på landsdelsnivå som görs av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

  ATL TV: Här har den sextandade barkborren härjat

  Relaterade artiklar

  Till toppen