Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 november 2016

  Fortsatt optimism i skogen

  Årets Skogsbarometer visar på en fortsatt optimism bland skogsägare. "Stor investeringsvilja hos industrin borgar för en positiv framtid", säger Ulf Möller på Swedbank.

  Skogsbarometern är en årlig Sifo-undersökning av skogsägares syn på marknaden och konjunkturen. Ofta är skogsägare övervägande positiva till sitt ägande och framtiden, så även i år.

  Till exempel tror 55 procent att lönsamheten kommer vara tillfredställande eller mycket god de närmaste tre åren, 68 procent anser att en skogsinvestering är lönsam och 60 procent tror att priserna på skogsmark kommer öka de närmaste tre åren.

  Toppade 2010

  Men utvecklingen av bakomliggande faktorer som priserna på virke och skogsfastigheter stödjer inte helt den positiva bilden. Priserna toppade runt 2010 varefter de föll för att sedan ha en svag utveckling.

  – Ser vi tillbaka har priserna på skogsmark stigit på ett sätt som inte var riktigt sunt. Nu har det satt sig och vi har en mer stabil prisutveckling, kommenterar Ulf Möller på Swedbank och Sparbankerna, som tillsammans med LRF Konsult ligger bakom Skogsbarometern.

   Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna.
  Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna. FOTO: Jimmy Eriksson

  – Även virkespriserna har stabiliserat sig på en nivå där både köpare och säljare är något sånär nöjda. Men skogen och skogsinvesteringarna är inne i en positiv trend med stora investeringar som visar på en positiv framtid för både sågtimmer och massaved.

  Ändrats i takt med priserna

  Inställningen hos skogsägarna har också ändrats i takt med priserna. 2011 tyckte 70 procent att lönsamheten var mycket god eller tillfredställande, i år hade det fallit till 52 procent.

  2010 svarade knappt 70 procent att de skulle köpa mer skog om de hade en miljon att investera. I år är den siffran 60 procent, alltså fortfarande en majoritet.

  – Skog är en mycket känslomässig investering. När jag frågar kunder varför de vill köpa skog får jag ofta svaret att de vill kunna gå i egen skog. Väldigt få riskkapitalister vill köpa skog, avkastningen är för låg, medan många privata skogsägare har inställningen att de lånar marken av sina barnbarn.

  FOTO: Ann Lindén

  Detta återspeglas också i svaret på frågan om vad som betyder mest i skogsägandet. Viktigaste är enligt 40 procent känslan av att äga skog, därefter kommer god långsiktig investering med 33 procent.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen