Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 oktober

  Fortsatt nedåt för virkespriserna

  Under årets tredje kvartal sjönk priserna på massaved för femte kvartalet i rad. Samtidigt har priserna på timmer sjunkit eller legat stilla sju kvartal i rad.

   Priserna på massaved har nu sjunkit fem kvartal i rad, medan priserna på timmer minskat eller varit nära oförändrade sju kvartal i rad.
  Priserna på massaved har nu sjunkit fem kvartal i rad, medan priserna på timmer minskat eller varit nära oförändrade sju kvartal i rad. FOTO: Gunnar Andersson

  Under tredje kvartalet sjönk priserna på massaved med 5,9 procent och priserna på sågtimmer med 3 procent jämfört med föregående kvartal. Det visar statistik från Skogsstyrelsen.

  För massaveden var minskningen störst i region Mellan med 6,4 procent, medan priset i region Syd gick ned med 5,6 procent. I region Nord steg i stället priset på massaved med 1,4 procent.

  Även timmerpriserna höll emot bäst i region Nord under tredje kvartalet. Där var nedgången bara 0,5 procent, medan den var 2 procent i region Mellan och 3,9 procent i region Syd.

  Nedåt sen i fjol

  Jämfört med tredje kvartalet i fjol är prisnedgången ännu större, då har priset på massaved sjunkit med 12,6 procent och priset på sågtimmer minskat med 6,2 procent för landet som helhet. Även i jämförelse med priserna i fjol är minskningen mindre i region Nord än i övriga landet.

  Skogsstyrelsens statistik gäller genomsnittspriser av volymvägda rundvirkeskvantiteter av leveransvirke, utan hänsyn till inflationen. Leveransvirke utgör mindre än 10 procent av totala virkesförsäljningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen