Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 september

  Fortsatt färre granbarkborrar

  För andra veckan i rad minskade antalet granbarkborrar i övervakningsfällorna, och ligger nu för landet som helhet på mycket låga nivåer.

   Fångsterna av granbarkborrar fortsätter att minska i övervakningsfällorna och var under förra veckan de lägsta sen mitten på april.
  Fångsterna av granbarkborrar fortsätter att minska i övervakningsfällorna och var under förra veckan de lägsta sen mitten på april. FOTO: Mostphotos

  Minskningen av antalet granbarkborrar som fångats i skogsbrukets övervakningsfällor fortsatte under förra veckan. Sammanlagt fångades 1 353 barkborrar i de 60 fällorna runt om i landet, en minskning med 80 procent jämfört med föregående vecka och den lägsta nivån sen mitten på april.

  Få nykläckta

  Flest borrar fanns i fällorna i Rimforsa, Töreboda och Kungsör, men även där rörde det sig om mycket låga nivåer jämfört med tidigare under säsongen. På sina håll märktes också årets andra svärmning av. Det gällde till exempel Svenljunga och Nässjö där samtliga fångade granbarkborrar var nyckläckta och hörde till årets generation. Samtidigt var fångsterna mycket små i dessa fällor, fem respektive tre granbarkborrar per fälla.

  Orter med flest fångade granbarkborrar vecka 35:

  Rimforsa 333

  Töreboda 233

  Kungsör 133

  Deje 45

  Höör 45

  Nykvarn 40

  Ljungsbro 40

  Årsunda 35

  Kinna 35

  Vallentuna 33

  Relaterade artiklar

  Till toppen