Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 juli 2020

  Fortsatt fallande trend för lönsamheten i skogsbruket

  Trots bättre betalt för virket sjönk lönsamheten i skogsbruket under fjolåret. Kostnaderna ökade mer än intäkterna, bland annat på grund av dyrare avverkningar efter stormar och insektsangrepp.

   Lönsamheten i skogsbruket sjunker. Arkivbild.
  Lönsamheten i skogsbruket sjunker. Arkivbild. FOTO: Johan Joelsson

  Skogforsks och Skogsstyrelsens årliga enkät om kostnader och intäkter i det storskaliga skogsbruket visar att den genomsnittliga virkesintäkten vid väg ökade med 1,6 procent, till 456 kronor per kubikmeter fast under bark, under 2019. Samtidigt ökade de totala skogsbruks­kostnaderna på det egna skogsinnehavet med 5,5 procent, vilket innebär att lönsamheten i skogsbruket minskade.

  Ökande kostnader

  Flera orsaker bidrog till de ökade kostnaderna. I södra Sverige ökade drivningskostnaderna på grund av stormfällningar efter stormen Alfrida och efter skador av granbarkborre. Dessutom ökade kostnaderna för skogsvård jämfört med 2018. Under 2019 ökade hjälpplanteringarna efter torrsommaren 2018 och kostnaderna för röjning ökade med 6 procent. Samtidigt ökade också transportkostnaderna från skog till industri med 4,6 procent, och i norra Sverige ökade även kostnaderna för skogsbilvägar.

  Sjunkande lönsamhet

  Som ett mått på skogsbrukets lönsamhet beräknar Skogforsk ett Skogsbruksindex, som är virkesvärdet delat med skogsbrukskostnaden. 2018 var skogsbruksindex 1,94 för att 2019 falla till 1,84. Även sett över längre tid har skogsbrukets lönsamhet, och därmed Skogsbruksindex, sakta men säkert minskat. 2000 låg det på 2,29, vilket innebär en minskning med 20 procent på lika många år.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen