Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 augusti

  Fortsatt få svärmande granbarkborrar

  Fångsterna av granbarkborrar fortsätter att ligga på en låg nivå. Men allt fler nyckläckta barkborrar hittas i fällorna, och varmt och torrt väder kan ge fart åt svärmningen igen.

   Fångsterna av granbarkborre har ökat svagt de senaste tre veckorna men ligger fortfarande på en låg nivå. En period med varmt och torrt väder skulle kunna sätta fart på svärmningen igen.
  Fångsterna av granbarkborre har ökat svagt de senaste tre veckorna men ligger fortfarande på en låg nivå. En period med varmt och torrt väder skulle kunna sätta fart på svärmningen igen. FOTO: Johan Joelsson

  Under förra veckan fortsatte fångsterna av granbarkborrar i skogsbrukets övervakningsfällor att ligga på en relativt låg nivå. Totalt fångades cirka 32 000 borrar i de 60 fällorna. Det är 13 procent fler än föregående vecka, men fortfarande bara en tiondel så många som när svärmningen kulminerade i slutet på maj.

  Störst var fångsterna i fällorna i Vetlanda, Flen, Ljungsbro, Riala och Ödeshög. Andelen fällor med nyckläckta barkborrar har också ökat snabbt. Vecka 30 fanns nykläckta barkborrar i 20 procent av fällorna, vecka 31 i 30 procent och förra veckan i drygt hälften av fällorna. Övervintrade barkborrar från i fjol utgör fortfarande majoriteten av fångsten, men en period med varmt och torrt väder skulle kunna sätta fart på svärmningen av årets nykläckta granbarkborrar.

  FOTO: Hans Dahlgren

  Orter med flest fångade granbarkborrar vecka 32:

  Vetlanda 2 050

  Flen 1 661

  Ljungsbro 1 533

  Riala 1 333

  Ödeshög 1 333

  Eksjö 1 300

  Årsunda 1 200

  Nybro 1 100

  Vallentuna 1 053

  Sala 1 000

  Källa: Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen