Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 februari

  Fortfarande oklart om vittring

  Kan vittringen kompensera ett ökat grot-uttag? Den frågan har forskningsprojektet Qwarts försökt besvara.

   Vittring av mineral tillför marken alla nödvändiga näringsämnen förutom kväve. Frågan är om det räcker för att kompensera ett ökat grot-uttag?
  Vittring av mineral tillför marken alla nödvändiga näringsämnen förutom kväve. Frågan är om det räcker för att kompensera ett ökat grot-uttag? FOTO: Ulf Aronsson

  Vittring är inte bara en LP-skiva av Magnus Uggla från 1978, utan också namnet på den process som tillför marken näringsämnen från mineral. Från vittringen kommer alla nödvändiga näringsämnen utom kväve, och den är därför viktig för långsiktigt hållbar tillväxt i skogen.

  I Sverige finns planer på att öka uttaget av grot. Det innebär samtidigt att mer näringsämnen tas bort från skogsmarken, och frågan är om vittringen tillför tillräckligt mycket för att marken inte ska utarmas.

  Tidigare beräkningar har visat att ett ökat grot-uttag inte är hållbart i stora delar av Sverige om det inte kompenseras genom askåterföring. Men om det verkligen stämmer har undersökts inom forskningsprogrammet Qwarts.

  Resultatet från programmet visar att det går ganska bra att skatta vittringens hastighet. Men det behövs fortfarande mer kunskap om skogens upptag av näringsämnen under flera trädgenerationer för att besvara frågan om vittringen räcker till för ett hållbart skogsbruk, skriver SLU i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen