Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 maj 2018

  Fortfarande många frågetecken kring skogsprogrammet

  I går tog regeringen beslut om ett nationellt skogsprogram. Men vad det innehåller, eller vad som händer med det vid ett regeringsskifte, är fortfarande oklart.

   Första glimten. Något skogsprogram fanns inte att visa upp vid dagens pressträff. Men departementsrådet Helene Holstein hade ett förhandsexemplar i handväskan, vi andra får ge oss till tåls till på måndag.
  Bild 1/2 Första glimten. Något skogsprogram fanns inte att visa upp vid dagens pressträff. Men departementsrådet Helene Holstein hade ett förhandsexemplar i handväskan, vi andra får ge oss till tåls till på måndag. FOTO: Ulf Aronsson
   "Arbetet med strategin har handlat om en mycket bred samverkan med myndigheter, lärosäten, företag, bransch- och intresseorganisationer, sa Sven-Erik Bucht (S).
  Bild 2/2 "Arbetet med strategin har handlat om en mycket bred samverkan med myndigheter, lärosäten, företag, bransch- och intresseorganisationer, sa Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Ulf Aronsson

  Äntligen! Det var det nog många som utropade när regeringen i dag kallade till pressträff om det nationella skogsprogrammet. Nu skulle landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till slut ta den stafettpinne han fick överta av sin företrädare Eskil Erlandsson i mål.

  Fem fokusområden

  Men i stället blev det en genomgång av strategins uppbyggnad. Fem fokusområden ska tillsammans leda fram till visionen ”Skogen, det gröna guldet, ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”. För att genomföra strategin kommer det finnas en handlingsplan med konkreta åtgärder, ungefär som för livsmedelsstrategin.

  Men vare sig skogsprogrammet eller handlingsplanen finns ännu tillgänglig. Programmet publiceras först på måndag, och handlingsplanen ska regeringen ”återkomma med lite längre fram”, enligt Sven-Erik Bucht.

  – Men jag kan avslöja att vi redan i går tog två beslut som handlar om handlingsplanen: Vi avsatte pengar till en permanentad, årligt återkommande laserskanning av svenska skogar och beslutade om ett uppdrag till Skogsstyrelsen att utvärdera de jämställdhetsstrategier som finns inom det här området samt förslag till åtgärder, sa han.

  Så en konkretisering av vad strategin egentligen innehåller får vänta till efter helgen.

  Ingen bred överenskommelse

  Det är också oklart vad som händer med strategin vid ett eventuellt regeringsskifte. Det rör sig inte om en proposition eller någon bred överenskommelse som på något sätt är bindande för en ny regering. För närvarande är skogsprogrammet ett regeringsbeslut över sittande regerings långsiktiga viljeinriktning, i och för sig baserad på omfattande dialoger med ett stort antal parter.

  – Handlingsplanen kan komma att se olika ut beroende på vilken regering som sitter, och över tid kommer det också att se olika ut, kommenterade Sven-Erik Bucht.

  Det nationella skogsprogrammet

  Fem fokusområden:

  Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

  Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

  Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

  Hållbart brukande och bevarande av skogen

  På tvärs för de fyra fokusområdena ovan går fokusområdet: Ett kunskapskliv för hållbart brukande och bevarande av skogen

  LÄS OCKSÅ: Bucht lovar skogsprogram våren 2018

  LÄS OCKSÅ: Finansiering behövs för laserskanning

  Relaterade artiklar

  Till toppen