Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 februari 2005

  Första timmerprislistan fastställd

  Vida och ATA Timber är först med att slå fast ett timmerpris efter stormen. Gran betalas 400 kr och tall 300 kronor kubiken.

  – Vi har gjort lite affärer på den här nivån nu. Vi vet att vi skulle kunna köpa timmer rätt väsentligt mycket billigare, men vi vill inte utnyttja situationen utan ser långsiktigt på detta. Vi ska ju kunna köpa timmer även om tre-fyra år, säger Santhé Dahl, vd Vida-gruppen.

  Prissänkningen är 150 kronor på gran och ungefär lika mycket på tall. Grankubben betalas 200 kronor. ATA Timber i Kronoberg betalar 275 kronor för klentimmer i ideallängden fem meter.
  Till skillnad från Södra fixerar alltså de privata sågverken i stormområdet ett pris i centrala-södra Götaland. Södra har sagt att man betalar 160 kronor som en dellikvid för timret med en merbetalning i efterskott. I nordöstra Småland har Sveaskog gjort affärer enligt listan som gällde före stormen, alltså betydligt över Vidas nivå.
  Därmed finns det tre olika nivåer för betalningen i Götaland.

  Frågan är om Vidas pris kommer att hålla under hela avverkningsperioden som sträcker sig till slutet av år 2006.
  – Vi vill hitta en nivå där vi kan ta de här kostnaderna och ändå långsiktigt överleva med skogsägarna. Vi sätter inget garantipris utan det är ett tillsvidarepris. Men vår målsättning är att det skall hålla under en lång tid framöver och att vi ska kunna ta hand om våra leverantörer. Om det sedan håller till våren år 2006 vet vi ingenting om idag, säger Dahl.

  Var det ett svårt beslut att ta?
  – Det var inte lätt. Det vi oroar oss för är om vi går ut med för högt pris. Vi vet inte hur bra vi kommer att kunna skyddet timret och det finns en risk för nedsatt kvalité, det kan bli blånads- eller insektsskador. Det finns också en kommersiell risk. Vi vet inte hur färdigvarupriserna kommer att utvecklas, säger han.

  Sänkningen på 150 kronor ska täcka investeringar i sprinklersystem som ska bevattna timret, en extra transport från tillfälligt lager till sågverk samt bevakning, bland annat. Ytterligare en risk med fast pris är att botten kan gå ur marknaden för sågade trävaror i Europa.

  – Det kommer att bli en större mängd trävaror på marknaden. Vår egen produktion kommer exempelvis att öka med 10-20 procent. Men än så länge är trävarumarknaden stabil.

  Vida är det fjärde största sågverksföretaget i landet med en beräknad produktion på en miljon kubikmeter trävaror år 2005. ATA Timber sågar 300 000 kubikmeter trävaror i tre sågverk i Kronobergs län, Eneryda, Moheda och Åboda.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen