Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juli

  ”Ett principiellt viktigt beslut”

  Nu har fallet med ugglorna som stoppade en avverkning på Lars Forslings mark fått sin juridiska upplösning. Kammarrätten fastställde Förvaltningsrättens beslut som ger skogsägaren delvis rätt mot Skogsstyrelsen.

  ATL har tidigare skrivit om skogsägaren Lars Forsling som fick en avverkning på 10 hektar stoppad av Skogsstyrelsen med hänvisning till att ugglor hade setts i området.

  Forsling hade inte hört något från myndigheten under sexveckorsperioden efter att han skickat in sin avverkningsanmälning utan Skogsstyrelsen kom ut och stoppade maskinerna när avverkningen redan hade påbörjats.

  Stoppade avverkning

  Myndigheten hänvisade till Artportalen och Länsstyrelsen och fastslog att Forslings skogsfastighet kunde antas ingå i både slagugglans och lappugglans livsmiljö, därför skulle det råda avverkningsstopp till mitten av augusti.

  LÄS MER: Ugglor stoppade hans avverkning

  Lars Forsling tyckte att stoppet och hela hanteringen av hans ärende baserades på osäkra uppgifter och överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som delvis gav honom rätt.

  Domstolen tidsbegränsade skyddet och slog fast en skyddszon på 200 meter runt ett risbo som hittats på hans mark, medan mark utanför denna skyddszon inte berördes av avverkningsstoppet. Men rätten var inte enig, en nämndeman reserverade sig och ville ha en skyddszon på 100 meter.

  Överklagade på nytt

  Då valde Lars Forsling att överklaga till Kammarrätten.

  – Jag överklagade igen för jag ville ta det här till vägs ände, juridiskt sett. Nu har Kammarrätten inte beviljat något prövningstillstånd vilket betyder att de går på Förvaltningsrättens linje och att den domen kvarstår, säger Lars Forsling till ATL.

  – Det känns principiellt viktigt och jag är nöjd med Kammarrättens besked. Det är jättepositivt att ha det här beslutet i ryggen, fortsätter han.

   Lars Forsling överklagade Skogsstyrelsens beslut om avverkningsstopp ända till Kammarrätten.
  Lars Forsling överklagade Skogsstyrelsens beslut om avverkningsstopp ända till Kammarrätten. FOTO: David Larsson

  Lars Forsling berättar att han fått mycket stöd under processen, flera andra skogsägare har uppmuntrat hans kamp.

  – Det tar ju mycket kraft och energi, men det som har drivit mig är det orimliga i att Skogsstyrelsen har stoppat avverkning i ett så stort område på så lösa grunder. Ska man tolka lagen som myndigheten gjorde så får man ju stoppa avverkningen under sommarhalvåret i stora delar av landet, säger han.

  ”Hoppas myndigheten lyssnar”

  Lars Forsling är glad rättsprocessen äntligen är över.

  – Ja, det är skönt, nu vill jag bara lägga det här bakom mig. Jag hoppas att Skogsstyrelsen tar till sig domslutet och att hanteringen blir bättre.

  LÄS MER: Rasar över Skogsstyrelsens uttalandeLÄS MER: ”Regelverk måste utredas innan det sjösätts”

  Läs mer om

  Till toppen