Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 september 2017

  Forskning ska hjälpa Zambias jord

  Skogsforskning på SLU i Alnarp kan restaurera Zambias jordar efter gruvbrytning.

   Emma Sandell Festin är doktorand på SLU i Alnarp.
  Emma Sandell Festin är doktorand på SLU i Alnarp.

  Om inget görs hotar resterna från gruvbrytningen i Zambia att förgifta dricksvatten och natur. Men på SLU i Alnarp odlas träd som kan vara nyckeln för att stoppa en tickande miljöbomb i landet, enligt ett nyhetsbrev från universitetet.

  Kopparrester förstör jorden

  Zambias ekonomi är till stora delar beroende av koppar. Rester från kopparhanteringen samlas i väldiga anrikningsdammar där slammet sedimenteras och torkar ned till en finkornig sand, full av koppar och tungmetaller från gruvhanteringen. Dammarna eroderar av vind och vatten. Närmast dammarna finns ofta odlingar, men det är svårt att odla när jorden är förstörd. Här kan skogen komma att göra skillnad.

  Den naturliga skogen i Zambia har runt 300 trädslag. Jägmästaren och doktoranden Emma Sandell Festin arbetar med ett projekt där hon har analyserat en del av dem för att se hur de tar upp koppar. I växthuset i Alnarp driver hon fram träd från afrikanska fröer. När plantorna är en månad gamla utsätts de för en dos kopparklorid, vilket gör att de flesta plantor slokar, vissnar och dör. Men inte alla, ett par arter ser ganska lovande ut.

  Träden kan hjälpa växtligheten

  Emma Sandell Festin letar efter träd som klarar att växa i den tuffa miljön och på så sätt restaurera dammarna med växtlighet. Idealet är träd som antingen tar upp eller stöter bort kopparen i marken, och därmed skapar en levnadsmiljö även för andra växter.

  LÄS MER: Bucht lovar skogsprogram i vårLÄS OCKSÅ: Stötande växtnamn ska ändrasPREMIUM: Arga lantbrukare protesterar mot kolgruva

  Relaterade artiklar

  Till toppen