Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 januari

  De vill ersätta palmolja med halm och sågspån

  SLU-forskare undersöker om det går att utvinna matolja ur restprodukter från jord- och skogsbruket. Kanske kan svensk sågspånsolja ersätta miljöfarlig palmolja i framtiden.

   ”Som biolog vill jag gärna vara med och rädda världen”, säger Volkmar Passoth, SLU-forskare i Uppsala.
  ”Som biolog vill jag gärna vara med och rädda världen”, säger Volkmar Passoth, SLU-forskare i Uppsala. FOTO: Mikolaj Chmielarz

  Volkmar Passoth är docent vid SLU Uppsalas institution för molekylära vetenskaper. Han är projektkoordinator för ett forskningsprojekt som syftar till att utvinna matolja ur restprodukter som sågspån och halm. I ett tidigare projekt har forskarna bevisat att trä- och halmolja kan användas i fiskfoder. Nu ligger fokus på att ta fram en livsmedelssäker matolja.

  – Den här oljan har en liknande kvalité som vegetabiliska oljor och kan användas på samma sätt som matolja. I projektet ingår toxikologiska undersökningar men vid fiskfoderframställnigen upptäcktes inga negativa effekter, säger Volkmar Passoth.

  Kan användas vid livsmedelsproduktion

  Oljan utvinns ur restprodukternas cellulosa och hemicellulosa. Först tillverkar forskarna substrat av halmen eller sågspånen som fettrika jästsvampar kan växa på. Ur jästen extraheras sedan olja, karotenoider och biosurfaktanter som också kan användas vid livsmedelsproduktion (se faktaruta).

  – Jästarterna kan bli riktigt feta, upp till 70 procent av deras biomassa kan utgöras av fett. Det finns vissa skillnader mellan olika trädarter men det handlar mest om hur råvaran förbehandlas, säger Volkmar Passoth.

  Kan minska import av miljöskadliga oljor

  Om det går att använda matolja från lantbrukets restprodukter så kan också importen av miljöskadliga, vegetabiliska oljor som soja- och palmolja minska.

  – Det är även positivt att bli mer självförsörjande och höja värdet på restprodukter som redan existerar. Det hade varit bra både för lantbruket och den inhemska industrin, säger Volkmar Passoth.

  En nackdel är att det sannolikt blir dyrare att producera jästolja än exempelvis palmolja. Men om hänsyn tas till produktionens positiva sidoeffekter så blir jästoljan ett intressant alternativ.

  – Det finns en stark debatt om palmolja, ser vi till de miljömässiga fördelarna så blir vår olja attraktiv. Om man dessutom väger in de användbara biprodukterna så landar vi på rimliga kostnader, säger Volkmar Passoth.

  ”Pilotskalig produktion inom ett till två år”

  Forskningsprojektets finansiering täcker en treårsperiod. Förhoppningen är att industrin ska använda matoljan framöver.

  – Vi för en dialog med livsmedelsindustrin och hoppas att denna teknik kan komma att användas storskaligt i framtiden. Om det finns behov tror vi att det är möjligt att ha en pilotskalig produktion inom ett till två år, säger Volkmar Passoth.

  Matolja av trä och halm

  Forskningen finansieras i huvudsak genom 7,5 miljoner kronor från Formas. Totalt jobbar ett femtontal personer i projektet. Förutom matolja bildas karotenoider som kan användas som antioxidanter i livsmedelsproduktion. Dessutom bildas biosurfaktanter som kan nyttjas som emulgeringsmedel.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen