Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 februari 2018

  Föreningarna höjer virkespriserna

  Trycket blev för stort från industrin. Nu höjer både Mellanskog och Södra virkespriserna.

  FOTO: Henrik Björnsson

  Både massabruk och sågverk behöver mer råvara och därför höjer Södra inköpspriset för massaved och talltimmer.

  För ett par år sedan sänktes priserna på talltimmer eftersom det var svårigheter på marknaderna i Nordafrika och Mellanöstern för svenska trävaror. Nu har läget förbättrats, och därför behöver prisskillnaden mellan talltimmer och grantimmer jämnas ut.

  – Den större prisskillnad som funnits mellan gran och tall är inte lika motiverat, säger Olof Hansson som är affärsområdeschef för Södra Skog.

  Södra höjer priset på talltimmer med 30 kronor per fastkubikmeter (mᶾfub) och inför en kontrakteringspremie på 25 kronor per m3fub på barr- och lövmassaved. Prisförändringarna gäller från och med i dag, den 1 februari.

  Mellanskog inför en medlemspremie på både timmer och barr- och granmassaved vid barmarksavverkning. Premien gäller vid nykontraktering från och med i dag och är 25 kronor per kubikmeter toppmätt (m3to) för timmer och 20 kronor per m3fub för barr- och granmassaved.

  – Människor i hela världen efterfrågar produkter från våra skogar och konjunkturen är stark. Det behöver speglas i priset till skogsägarna, säger Mellanskogs VD Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

  PREMIUM: Därför måste massavedspriset uppLÄS MER: Ägarbyte på gång i Siljangruppen

  Relaterade artiklar

  Till toppen