Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 april

  Förädling viktigt för familjeföretagets framgång

  Kari Andersson är fjärde generationen i ledningen för AB Hilmer Anderssons sågverk. Företaget står stadigt i den värmländska myllan och siktar på ökad produktion.

   Kari Andersson beskriver det själv som att hon är ”född i en spånhög”.
  Kari Andersson beskriver det själv som att hon är ”född i en spånhög”. FOTO: Joachim Lagercrantz

  I 32-åriga Kari Anderssons fall blir det extra tydligt att kön och ålder inte spelar någon roll för förmågan att driva företag, och just därför måste den här intervjun börja med dessa fakta så att de stökas undan och fokus kommer på hennes handlingskraft.

  När Kari Andersson för tre år sedan snart skulle fylla 30 år var hon nybliven mamma med en sju veckor gammal bebis. Då dog hastigt och oväntat hennes pappa, 59-årige Per Andersson som sedan mitten av 1990-talet varit vd för familjeföretaget i Lässerud i västra Värmland.

  Storebror Nils och tvillingbrodern Karl var i ungefär samma situation, också nyblivna föräldrar.

  – Det är klart att det var omskakande, vi trodde ju att vi skulle få vara småbarnsföräldrar i tio år till, säger Kari Andersson när ATL pratar med henne på telefon tre år senare.

  AB Hilmer Andersson är viktigt för bygden och ett besked om dess fortsättning krävdes ganska omgående, både internt och externt.

  – Vi sa att vi ville fortsätta, och det har funkat bra. Vi har haft många bra personer runt omkring oss.

  Lyckligtvis hade Per Andersson varit förutseende och bäddat för ett generationsskifte. Syskonen Andersson jobbade inom företaget på olika områden.

   Kari Andersson på kontoret i Lässerud med, från vänster, produktionsledare Peter Hagström, sin äldre bror Nils Andersson, produktionschef och styrelseordförande och utlastningsansvarig Michael Dalberg.
  Kari Andersson på kontoret i Lässerud med, från vänster, produktionsledare Peter Hagström, sin äldre bror Nils Andersson, produktionschef och styrelseordförande och utlastningsansvarig Michael Dalberg. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Vd-rollen behövde axlas

  Men när fadern hastigt gick bort behövdes någon som kunde axla vd-rollen.

  – Sågverksbranschen är ju ganska traditionell och det är vanligt att äldste sonen tar över, men jag är mer en ledartyp så det var ganska självklart, säger hon.

  Kari Andersson hade hunnit jobbat relativt länge med företagets försäljning och marknad. Nils Andersson hade jobbat mer med råvara och tekniska frågor. I dag är han produktionschef och styrelseordförande. Karl Andersson är chef för dotterbolaget XL Bygg Hilmer.

  – Om man ska trampa på samma del i företaget blir det nog inte så bra, säger Kari Andersson.

   Kari Andersson är fjärde generationen i ledningen för familjeföretaget.
  Kari Andersson är fjärde generationen i ledningen för familjeföretaget. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Alla sågverksföretags verksamhet har det senaste året präglats av effekterna av coronapandemin. Det som till en början verkade nattsvart med stängda samhällen har visat sig vara en fullträff för försäljningen av trävaror.

  Försäljningen, som till 55 procent sker i Norge och 20-25 procent i Sverige, fortsätter även om kundbesök i Norge blivit omöjliga att genomföra för Kari Andersson.

   Pandemin har tvingat fram nya arbetssätt även för AB Hilmer Andersson. Kundbesöken har uteblivit.
  Pandemin har tvingat fram nya arbetssätt även för AB Hilmer Andersson. Kundbesöken har uteblivit. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Det senaste året har varit bra, men bristande lönsamhet och små marginaler är betydligt vanligare för svenska sågverk. AB Hilmer Andersson är ett lysande undantag med en genomsnittlig vinstmarginal på 7,5 procent under 2013-2019.

  Som förklaring pekar Kari Andersson på företagets omfattande vidareförädling. Cirka 75 procent hyvlas och företaget har även fingerskarvning, impregnering och snart också ett måleri.

  – Att vi är ett lite mindre företag gör oss också effektiva och flexibla.

   Kari Andersson i såghytten, kontrollrummet för såglinjen.
  Kari Andersson i såghytten, kontrollrummet för såglinjen. FOTO: Joachim Lagercrantz
   Kari Andersson och operatör Oscar Hagström på sågverket i Lässerud.
  Kari Andersson och operatör Oscar Hagström på sågverket i Lässerud. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Flera sågverksföretag har under de senaste åren fått nya och utländska ägare, bland annat Vida, Bergkvist Insjön och Siljan Group. Men AB Hilmer Andersson har inte några sådana planer. Däremot ska produktionen på sikt öka från 200 000 kubikmeter sågad vara om året till 300 000.

  – Det är ett bra tecken för vår bransch att utländska ägare är intresserade och tror på branschen. Men vi vill gärna fortsätta vara det företag vi är, säger Kari Andersson.

   Innan hon tog över som vd arbetade Kari Andersson med bland annat marknad, försäljning och produktionsplanering i företaget.
  Innan hon tog över som vd arbetade Kari Andersson med bland annat marknad, försäljning och produktionsplanering i företaget. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Fakta: Kari Andersson

  Ålder: 32 år.

  Bostadsort: Köla, Eda kommun, Värmland.

  Gör: Vd för familjeföretaget AB Hilmer Andersson.

  Bakgrund: ”Född i en spånhög.” Civilingenjör i industriell ekonomi. Alltid jobbat inom familjeföretaget, främst med marknad/försäljning/produktionsplanering.

  Skogsinnehav: Kari, hennes bröder och deras mamma äger tillsammans cirka 1 300 hektar. De tre syskonen äger också via bolaget Hilmerskog cirka 3 500 hektar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen