Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 april 2017

  ATL granskar: Så ser lönsamheten ut på svenska sågverk

  Två huvudorsaker ger de mest lönsamma sågverken. Det visar ATL:s genomgång av de svenska sågverksföretagen. Men bara 16 procent tjänar tillräckligt för att kunna satsa för framtiden. Se hela jämförelselistan över svenska sågverk!

  Inom sågverksbranschen brukar man räkna med att det behövs en vinst på minst 125 kronor per kubikmeter för att kunna investera och effektivisera för framtiden. Det motsvarar en vinstmarginal på ungefär 5 procent. (hela jämförelselistan över sågverk finns längst ner i artikeln)

  Cirka 18 miljoner kubikmeter trävaror produceras varje år vid de svenska sågverken, men bara 16 procent av produktionen är så lönsam att den ger minst 125 kronor per sågad kubikmeter.

  Ingen tjänade så mycket

  Ingen av de fem största sågverksföretagen i Sverige; SCA, Södra, Setra, Vida och Moelven, tjänade så mycket i fjol.

  ATL har tittat på nettoomsättning, rörelseresultat, produktionsvolym och intjäning för landets alla sågverksföretag med en produktion över 20 000 kubikmeter.

  De företag som har satsat på riktigt stora sågverksanläggningar med en kapacitet på över 700 000 kubikmeter, Holmen i Braviken och Södra i Värö, går med förlust. Kostnaderna för längre transporter för råvaran uppväger inte fördelarna med ett jättesågverk.

  – Stordriftsfördelarna är inte så framträdande i vår verksamhet, säger Per Andersson som är vd för AB Hilmer Andersson i Lässerud i Värmland.

   Per Andersson, vd AB Hilmer Andersson.
  Per Andersson, vd AB Hilmer Andersson. FOTO: privat

  Hög vidareförädling

  Flera av de mest lönsamma sågverksföretagen är små, familjeägda och har en hög vidareförädling, och det karaktäriserar också AB Hilmer Andersson där 70 procent av volymen vidareförädlas.

  – Man ska inte vara större än att man kan ha kontroll och överblick över hela verksamheten, från stock till kund, säger Per Andersson.

  Mervärde för kunden

  Viktigt för lönsamheten är också den medvetna strategin att skapa mervärde för kunden, ett mervärde som denne är beredd att betala för, till en låg – eller ingen – merkostnad för sågverket, enligt Per Andersson.

  De senaste årens höga investeringstakt har också bidragit till det goda resultatet för AB Hilmer Andersson.

  Förtroende i bygden

  Med verksamhet på en mindre ort som Lässerud är det viktigt att ha ett förtroende i bygden för att kunna rekrytera personal och köpa timmer. Därför har det varit naturligt för AB Hilmer Andersson att engagera sig i det lokala föreningslivet och i skolors överlevnad.

  – Vi bor och verkar i bygden och det är viktigt att folk tycker att det är bra att vi finns, säger Per Andersson.

  Snabb strukturomvandling

  De senaste åren har strukturomvandlingen i södra Sverige varit snabb.

  Mindre sågverk har köpts upp av större koncerner, Södra har lagt ner flera sågverk och Rörvik Timber har försvunnit helt. Fortfarande finns dock många sågverk, främst i Småland är det tätt mellan dem.

  Är strukturomvandlingen färdig nu?

  – Nej, det tror jag inte att den är, men jag tror att den tar en liten paus, säger Peter Nilsson som är koncernchef för Bergs Timber.

   Peter Nilsson, vd Bergs Timber.
  Peter Nilsson, vd Bergs Timber. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Tillfälligheter styr

  Han tror att de företag som köpt upp konkurrenter är måna om att få den nya strukturen att fungera.

  Samtidigt är det ofta tillfälligheter som styr affärer, blir något sågverk exempelvis till salu så fortsätter strukturomvandlingen utan uppehåll.

  Bergs Timber har de senaste åren vuxit genom förvärven av Setras sågverk i Vimmerby respektive Jarl Timber i Broakulla.

  Rättelse: I en tidigare version fick Holmen fel rörelseresultat. Tabellen är nu uppdaterad.LÄS MER: Här är det mest lönsamma sågverket bland giganterna

  KOMMENTAR: Därför borde skogsägare vara oroade

  Så här gjorde ATL genomgången

  ATL har utgått från kartan Sågverk i Sverige från 2015, utgiven av Svenskt trätekniskt forum, där alla sågverk med en produktion över 20 000 kubikmeter om året finns med. Vi har dock utelämnat företag som enbart har emballagetillverkning.

  ATL har tittat på sågverksföretagens nettoomsättning, rörelseresultat och produktionsvolym och räknat ut rörelsemarginal (rörelseresultat dividerat med nettoomsättning) samt intjäning (rörelseresultat dividerat med produktionsvolym).

  Uppgifterna är hämtade från bokslutsrapporter, allabolag.se samt företagen själva (ofta deras hemsidor). I några enstaka fall har ATL räknat ut en genomsnittlig produktionssiffra utifrån kartans uppgifter.

  En del av företagen har enbart sågverk, andra har en ganska stor andel annan verksamhet, såsom byggvaruförsäljning. Alla siffror visar inte samma tidsperiod, eftersom företagen har olika räkenskapsår. ATL har dock försökt hitta så jämförbara siffror som möjligt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen