Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 mars

  Förädlad flis blir foder

  Norska skogsägarföreningen Glommen Mjøsen Skog har patenterat en process för att göra kreatursfoder av sågverksflis. Nu siktar de på industriell produktion.

   Skogsbete kan få en ny innebörd om Glommen Technology startar industriell produktion av skogsmelass.
  Skogsbete kan få en ny innebörd om Glommen Technology startar industriell produktion av skogsmelass. FOTO: Janne Andersson

  Processen går förenklat ut på att koka flisen under högt tryck för att skilja ut sockersubstanserna. Resultatet blir en skogsmelass som kan användas som en insatsvara i produktion av kraftfoder, och ersätta importerad melass från bland annat soja. Det skriver skog.no.

  Glommen Technology, som ägs av Glommen Mjøsen Skog, har under flera år utvecklat processen och vid ett seminarium tidigare i år meddelade Gudmund Nordtun, VD för Glommen Mjøsen Skog, att de inleder en förstudie för produktion i industriell skala. En anläggning med en kapacitet på motsvarande 100 000 – 120 000 kubikmeter råvara, fast under bark, planeras i anslutning till Bergene Holms sågverk i Kirkenær.

  Relaterade artiklar

  Till toppen