Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2018

  Positivt med svag krona för skogsindustrin

  Efter en dipp i början av året har dollarn åter blivit stark mot svenska kronan.

  – För skogsindustrin och därmed skogsägaren är det positivt med en svag krona, säger Johan Löfmark, chef för business controlling på Södra.

   Södras största produkt är pappersmassa. Och med höga priser på 1 200 dollar per ton, och en dollar som är värderad till 8,85 kronor, så gör Södra rekordvinster.
  Södras största produkt är pappersmassa. Och med höga priser på 1 200 dollar per ton, och en dollar som är värderad till 8,85 kronor, så gör Södra rekordvinster. FOTO: MOSTPHOTOS

  Den svenska kronan har i år försvagats mellan fyra, fem procent mot skogsindustrins viktigaste valutor – dollarn, euron och pundet.

  Dollarn är viktigast för massaindustrin, eftersom den mesta massan prissätts i dollar.

  Euron är viktig för den europeiska marknaden. Visserligen har industrin stora kostnader i euro också. Men en svag krona mot euro innebär ökade marknadsandelar för svensk industri.

  Det brittiska pundet är viktigt för betalningen för den stora exporten av sågade trävaror till Storbritannien.

  Den allt svagare kronan ökar vinsterna för en skogsindustri som redan får mycket höga priser för sina produkter.

  – Vi mår bra generellt sett av en svag svensk krona, säger Johan Löfmark på Södra.

  Södras största produkt är pappersmassa. Och med höga priser på 1 200 dollar per ton, och en dollar som är värderad till 8,85 kronor, så gör Södra rekordvinster.

  – Det är ovanligt, och det beror inte på valutan i sig, det beror på att efterfrågan på vår globala marknad är så otroligt stark, det är högkonjunktur så det visslar om det, säger Johan Löfmark.

  Övertygad om att skogsägarna har nytta av svag svensk krona

  Egentligen var valutorna totalt sett lite bättre för Södra förra våren. Första kvartalet 2017 var dollarn 10 procent starkare än första kvartalet 2018. Men på sistone har dollarn återhämtat sig och Södra tjänar på alla valutorna. Södra vinner dessutom extra genom att man tar lite högre risk och inte använder sig av valutasäkringar.

  – Vi är väldigt restriktiva med det, det är väldigt lätt att gå bort sig om man valutasäkrar. Om vi jämför med våra konkurrenter de senaste åren i alla fall, så har vi ju tjänat mycket på att inte valutasäkra.

  Ute i skogen betyder en svag svensk krona högre kostnader för importerade maskiner och drivmedel. Men enligt Johan Löfmark är högre drivningskostnader ingenting för skogsägarna att oroa sig över.

  – Jag är helt övertygad om att skogsägarna har nytta av en svag svensk krona, för en stor del av deras skog kommer att gå på export förr eller senare. Tjänar industrin pengar så ökar konkurrensen i vårt land om råvaran och det driver upp efterfrågan på massaved och sågtimmer, säger Johan Löfmark.

  LÄS OCKSÅ: Stockholmsskog bästa investeringenLÄS OCKSÅ: Så ska konkurrensen i skogsindustrin bli bättre

  Till toppen