Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 juni

  För- och nackdelar med affären mellan Vida och Bergs

  Kommentar | Plötsligt händer det och sågverkskartan ritas om när Bergs säljer sina sågverk till Vida.

  FOTO: Bergs

  Det har varit flera omfattande förändringar i södra Sverige det senaste decenniet. Viking Timber och Möckelns sågverk gick i konkurs och Rörvik monterades ner som bolag. Flera mindre anläggningar har också lagts ner eller köpts upp av konkurrenter.

  Bergs fyra sågverk i östra Småland med inriktning mot furu och klentimmer och med en prislapp på bara drygt 300 miljoner kronor passar som hand i handske i Vida-koncernen.

  Bergs sågverk har över tid haft kämpigt med lönsamheten och det är dyrt att hålla sågverken välinvesterade. Förmodligen är det en lättnad för Bergs att få inrikta sig på vidareförädlingen, som går bättre ekonomiskt.

  Efter affären finns i Götaland giganterna Vida och Södra samt de något mindre – men ändå stora – Derome och ATA. Holmen finns med Braviken i Östergötland.

  Kvar finns också en hel del mindre sågverksföretag med god lönsamhet som drivs av hängivna familjer.

  ATA har flera sågverk att hålla igång, en produktion på drygt en halv miljon kubikmeter och företaget trängs på samma råvarumarknad som Vida. Men ATA har Waggeryd Cell, ett guldägg som det vore konstigt om inte Canforägda Vida ville komma åt. Hade jag gissat på en affär hade den innefattat ATA, och inte Bergs. Men uppenbarligen var det lättare för ledningarna för Bergs och Vida att komma överens.

  FOTO: Birgitta Sennerdal

  För skogsägarna blir det efter affären färre företag som vill köpa råvara. Det är tråkigt. Skillnaden mellan säljarna och köparna förstärks också. Säljarna är fortfarande små och många medan köparna är allt större, globala företag.

  Men det är positivt att sågverksproduktionen i södra Sverige inte minskar. Bra är också om sågverksföretagen är lönsamma och konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen