Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 augusti 2019

  Flygande jakt på duva

  Kil

  Jaktåret är helt nytt och det kan ta någon månad innan jakten på flera viltarter är inne. Men det finns vilt att jaga – har du tillgång till nytröskade ärt- eller vetefält går det att stilla jaktlusten med en bra duvjakt.

   Ringduva (Columba palumbus).
  Ringduva (Columba palumbus). FOTO: Rudmer Zwerver/TT Nyhetsbyrån
   Unga labradoren Modd hittade och apporterade som om han aldrig gjort annat. Det är lag på att det ska finnas en hund som kan markera och helst apportera vid duvjakt.
  Unga labradoren Modd hittade och apporterade som om han aldrig gjort annat. Det är lag på att det ska finnas en hund som kan markera och helst apportera vid duvjakt. FOTO: Mari Nälsén

  På fälten kring gården utanför Kil i Värmland har bonden tagit helsäd av ärter och havre. Sedan några dagar är det fullt av duvor som kommer in för att äta av delikatesserna som blivit kvar på marken.

  Niclas Kilhage, Jessica Andersson och Axel Jonsson har bestämt sig för att göra ett försök och se om duvorna kan lockas in med bulvaner.

  Niclas Kilhage har varit duvjägare i många år. Han jagar förvisso det mesta men håller duvjakten högt.

  – Jakten kräver ingen stor ekonomisk insats, det räcker i stort sett med ett tjugotal bulvaner, ett bra fält och ett kamouflagenät, förutom en hagelbössa och jaktammunition med snäll laddning, berättar han.

  En kikare är också bra att ha. Med den kan Niclas Kilhage på långt håll se var duvorna vill slå och planera jakten efter det. Det är en del förberedelser med att ställa ut bulvanerna i en bra bild. Vinden är A och O då fåglar allra helst landar i motvind.

  Efter en knapp halvtimmes förberedelser sitter två gömslen uppe, de är förstärkta med gräs och sly för att inte bilda en kant som är lätt för fåglarna att se.

  Det går en lång stund innan första duvan kommer in och Axel Jonsson fäller den med ett välriktat skott. Men han är inte riktigt nöjd – det är fullt med flygande duvor men de håller till vid en annan del av fältet. Jägarna bestämmer sig för att helt enkelt flytta på sig.

  – Har du suttit i 20 minuter och få eller inga fåglar kommit är det något som är fel. Då får du ändra något i bulvanbilden eller göra som vi gör, flyttar oss, säger Niclas Kilhage.

   När det ena inte fungerar får man pröva det andra. Ny utplacering av bulvaner på ny plats.
  När det ena inte fungerar får man pröva det andra. Ny utplacering av bulvaner på ny plats. FOTO: Mari Nälsén

  En stund senare, efter att ha flyttat 200 meter över fältet med bulvaner, ryggsäckar och hundar, är jägarna åter på plats i sina gömslen. Det tar inte mer än några minuter innan två duvor kommer in och vill landa bland bulvanerna.

  Två skott smäller och träffar.

  Labradoren Modd är snabbt ute ur gömslet och hämtar dem.

  Så följer några intensiva timmar, duvorna går in för landning bland bulvanerna, en del fälls och andra inte. Axel Jonsson som aldrig jagat duva tidigare är lyrisk.

  – Det här var riktigt, riktigt kul, säger han och tystnar tvärt när nästa duva kommer inflygandes. Hagelbocken åker upp till kinden och duvan faller till marken.

  – Det är oftast inget svårt skytte. Du får lugna skott när fågeln fallande är på väg emot dig, berättar Niclas Kilhage som också är skytteinstruktör.

   Jessica Andersson, Niclas Kilhage och Axel Jonsson avslutar dagens duvjakt.
  Jessica Andersson, Niclas Kilhage och Axel Jonsson avslutar dagens duvjakt. FOTO: Mari Nälsén

  I gömslet intill har Jessica Andersson bytt hagelbössan mot visselpipa för att hinna föra hundarna Modd och Häjja. De har en väl så viktig roll, då lagen säger att det alltid ska finnas med en markerande och helst apporterande hund under jakt på duva.

  Hundarna har mycket att göra, inte bara med att hämta in utan också göra eftersök på duvor som landar lite längre bort i skogen.

  När jägarna bestämmer sig för att sluta flyger fågeln fort­farande bra men andra aktiviteter pockar på uppmärksamhet. Fåglarna räknas in och inte mindre än 51 duvor och en kråka ligger på parad.

  – Nu blir det duva i matlådan i flera dagar, säger Niclas Kilhage nöjt.

  Niclas Kilhages tips till nya duvjägare

  • Följ med en erfaren jägare ut de första gångerna.

  • Titta vart fåglarna flyger innan du går ut på jakt.

  • Ha på dig mörka kläder då fåglar ser färg. Använd gärna kamouflagenät, men dölj kanterna med sly och gräs.

  • Använd ansiktsmask och handskar, ett vitt ansikte eller vita händer kan få fåglarna att skygga.

  • Vänta inte för länge med att skjuta när duvorna är på väg emot dig – skotten blir då onödigt svåra.

  |bild]

  Ringduvan

  • Det är Sveriges största duva och den känns igen på sin vita halsring, som dock saknas på ungfåglar. Den kan lätt förväxlas med sin mindre släkting, skogsduvan, som är fridlyst.

  • Ringduvan finns i nästan hela Sverige; den saknas endast i fjäll och i fjällnära skogar. Det finns omkring en miljon par i Sverige.

  • Längst söderut i Sverige får ringduvan jagas mellan september och februari. Litelängre upp är jakttiden 16 augusti till sista december och från Värmland och norrut från förs­ta augusti till sista oktober.

  • Jakt på ringduva sker oftast i anslutning till mognande eller skördade sädes- eller ärtåkrar, men det går också bra att jaga på platser där fågeln landar för att dricka eller picka efter grus. Vill man gynna populationen är viltåkrar med baljväxter en bra idé liksom att spara bo­träd kring åkrar och fält och att anlägga vattenspeglar för fåglarna att dricka i.

  • Ringduvor kan orsaka skada i jordbruket. Därför är skyddsjakt tillåten i anslutning till berörda fält under mars–augusti i söder, 1 maj–15 augusti i det mellersta Sverige och maj–juli i norr.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen