Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 september 2019

  Flis från skog till panna i ett enda led

  Karlskrona

  Falan Skog AB har specialiserat sig på att producera flis från skogar i sydöstra Sverige.

  – Våra framgångar bygger på nära samarbete med skogsägarna och korta transporter till värmepannorna, säger Ola Petersson, ägare och vd.

   Ola Petersson driver sitt företag från släktgården norr om Karlskrona.
  Ola Petersson driver sitt företag från släktgården norr om Karlskrona. FOTO: Fredrik Loberg

  35-årige Ola Petersson är sjätte generationens innehavare till Falans gård i östra Blekinge, tre mil norr om Karlskrona. För 13 år sedan fick han sin affärsidé. Han noterade att flisen som levererades till uppvärmningen av hans fars kycklingstall inte höll tillräcklig kvalitet.

  – Ibland följde det med is och jord i transporterna. Jag ville försöka producera bättre och billigare flis, säger Ola Petersson.

  Ola Peterssons första investering var en begagnad, mobil huggflis.

  – Den var gammal, gjorde bara 15 kilometer i timman och var svår att flytta runt, säger Ola Petersson.

   Ola Petersson startade sitt företag med att producera flis till kycklingstallet hemma på gården i Blekinge.
  Ola Petersson startade sitt företag med att producera flis till kycklingstallet hemma på gården i Blekinge. FOTO: Fredrik Loberg

  Tveksamt

  Många i Ola Peterssons omgivning var tveksamma. Skulle ett litet, lokalt företag kunna bli lönsamt bara på att producera flis?

  Ola Peterssons första kunder var lantbruk och grönsaksodlare i norra Blekinge och södra Småland. Han lovade dem snabba leveranser och gjorde överenskommelser med lokala markägare, för att få tillgång till skogsråvarorna. Han började utveckla maskiner och utrustning som var bättre anpassade till att producera och transportera flis. Nya kommunala värmeverk byggdes i sydöstra Sverige. Ola Petersson skrev kontrakt med dem att leverera bränsleflis.

  – I dag producerar vi cirka 90 procent av vår flis till värmeverk, berättar han.

   Företagets egen huggbil.
  Företagets egen huggbil. FOTO: Privat

  Omsätter 30 miljoner

  Hans företag är numera aktiebolag, har sex anställda, sysselsätter 15-20 underentreprenörer och omsätter cirka 30 miljoner kronor per år. När det gäller flisen, som utgör 70 procent av produktionen, utför Falan Skog hela ledet. Timmer och massaved säljs vidare. Efter torkning levereras flisen lokalt från skog till värmepanna.

  – Det blir mycket pussel. Markägarna kan ha helt olika inriktning så det krävs stor skoglig kunskap.

  – Flisen måste täckas med omsorg, så att den håller sig torr och inte återfuktas. Det skiljer enormt i energiinnehåll beroende på om man sköter det här rätt eller inte.

  Produktionslösningarna har förfinats ytterligare. Falans egenutvecklade, mobilahuggbil körs i par med en bil optimerad för hög nyttolast, istället för med enbart skotarhugg.

  – Det ger oss kortare ledtider och just in time-leveranser. Vi förbrukar 20 procent mindre diesel per producerad megawattimme, säger Ola Petersson

  Ny vd

  Falan Skog tillverkar flisen på plats i till exempel igenväxta betesmarker, Natura 2000-områden och kustnära skogar.

  – Det är ofta ädellövsskogar. Där producerar vi flis, men även bok- och ektimmer som säljs vidare.

  Företaget har nyligen beslutat att anställa en ny vd. Ola Petersson ska vara tjänstledig från den posten under en period, men fortsätta ha ett övergripande ansvar för verksamheten. Han tror att företaget kommer att växa.

   Ola Petersson med hustru Amanda Petersson och barnen Axel, 1 år och Vilda, 3 år. Amanda Petersson är bland annat administrativt ansvarig på Falan Skog.
  Ola Petersson med hustru Amanda Petersson och barnen Axel, 1 år och Vilda, 3 år. Amanda Petersson är bland annat administrativt ansvarig på Falan Skog. FOTO: Privat

  I dag levererar Falan Skog till 16 olika värmeverk.

  – Det gör oss mindre sårbara jämfört med för fem år sedan, när 60 procent av vår produktion levererades till en och samma kund, säger Ola Petersson.

  Ola Petersson har märkt av en ljusning när det gäller prisbilden.

  – Efter en peak år 2010 har priserna på flis dalat i tio år. Nu ser vi att priserna ökar. Samtidigt har det politiska trycket att använda inhemsk råvara i energiproduktionen ökat, menar han.

  Falan Skog

  Bolagsform: Aktiebolag

  Sysselsätter: Sex personer samt mellan 15 och 20 underentreprenörer

  Produktion av flis: Cirka 130 000 kubik per år

  Omsättning: Cirka 30 miljoner kronor per år

  Relaterade artiklar

  Till toppen