Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari 2018

  Flis blir gas och el i Hultsfred

  Hultsfred

  Med modern gengasteknik och en Sisudiesel får mejeriet både el och värme. Processen ger dessutom en värdefull biprodukt.

   En konverterad dieselmotor generar el och värme.
  En konverterad dieselmotor generar el och värme. FOTO: David Larsson

  På Emåmejeriet i Hultsfred står i dag ett finskt energisystem och producerar både el och värme. Basen är huggen stamvedsflis som först tippas i en utomhustork i containerstorlek.

  – För att flisen ska kunna användas i förgasningen måste den vara nedtorkad till högst femton procents vattenhalt. Men ju lägre desto bättre.

  Det säger Tommy Andersson, VD för Bio Kraft & Värme, som säljer den finska förgasningsanläggningen Volter. Tekniken finns i dag endast i en storlek och anläggningen i Hultsfred är den enda i Sverige.

  Bio Kraft & Värme har utvecklat en egen tork, Biodry, som i det här fallet använder mejeriets spillvärme.

  – Vi kan garantera att vi klarar att torka flis med vattenhalter upp till 45 procent.

  Flis från färsk stamved är att föredra för att processen ska gå utan stopp.

  – Hugger man torr ved så får man stickig flis som har en tendens att hänga sig i förgasaren. Och grot har för mycket finpartiklar vilket ger för höga tryckfall i förgasarbädden.

  Automatiserad process

  Anläggningen från finska Volter består huvudsakligen av en förgasningskammare, en motor och flera kylare samt ett styrsystem, allt behändigt monterat i ett långsmalt chassi med öppningsbara dörrar på sidorna för att nå alla funktioner. På ena kortsidan sitter manöverpanelen med en pekskärm. Hela processen är automatiserad och det som kräver personal är främsta att fylla på flis, 4,5 kubikmeter per dag, och att tömma behållaren med biokol, cirka 500 liter i veckan.

   Tommy Andersson säljer finska Volter i Sverige.
  Tommy Andersson säljer finska Volter i Sverige. FOTO: David Larsson

  Den torkade flisen matas in i toppen på gaskammaren och förgasas på sin väg ned. Processen innebär förbränning med minimal syretillförsel och resultatet blir kolmonoxid. Den blir i sin tur bränsle till en 6-cylindrig motor som konverterats till gasdrift. Motorn driver en elgenerator.

  – Värmen tar vi dels från motorns kylarvatten och dels från de två gaskylarna. Hela anläggningen ger 100 kilowatt värme och 40 kilowatt el. Värmeproduktionen räcker lagom till en fastighet på 1000 kvadratmeter uppvärmd yta, säger Tommy Andersson.

  Värdefull kol

  Motorn går på 1500 varv per minut med ”extremt låg belastning”, vilket gör att den håller länge, menar Tommy Andersson.

   I processen skapas 500 liter biokol i veckan.
  I processen skapas 500 liter biokol i veckan. FOTO: David Larsson

  Även om energiproduktionen är det primära med anläggningen så har biprodukten biokol också ett inte oväsentligt värde.

  – Biokolet kan säljas för 10 kronor kilot och på ett år blir det en inkomst på runt 130 000 kronor. Det är ett väldigt bra jordförbättringsmedel och i och med att kolet ligger stabilt i över 1000 år så räknas hela den här anläggningen som en kolsänka.

  LÄS MER: Gasad flis blir kraftvärme i miniverkATL TV: Fantasten vill visa ungdomarna gengasteknikATL TV: Egen el i mejeriet

  Fakta: Volter 40 Indoor CHP

  Mått (l/ b/ h): 4,8 / 1,2 / 2,5 meter.

  Installation: På betonggolv inomhus.

  Motor: Konverterad 6-cylindrig Sisudiesel på 8,5 liter.

  Producerad eleffekt: 40 kW.

  Producerad värmeeffekt: 100 kW.

  Relaterade artiklar

  Till toppen