Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2018

  Flera vargattacker i Hedemora

  Tre får dödade och en sällskapshund ihjälbiten. På en granngård såg ett flertal personer hur två vargar jagade hästar.

   Flera vargattacker har inträffat i närheten av Hedemora på senare tid.
  Flera vargattacker har inträffat i närheten av Hedemora på senare tid. FOTO: Imagecom

  Enligt Naturvårdsverkets inventering minskar den svenska vargstammen, och nästa år kommer det inte att bli någon licensjakt på rovdjuret. Den utvecklingen har dock inte märks av i Hedemora i Dalarna det senaste dygnet.

  Först dödades en chihuahua på en gårdsplan i en by utanför Hedemora under tisdagen, bara 15 meter från en öppen entrédörr till huset. En mil bort ligger en gård där ett tiotal får dödades i början av maj.

  På granngården hade Terese Gregori precis varit ute och ridit med sina två döttrar, åtta och snart nio år gamla. Flickorna ryktade varsin ponny när de plötsligt kände ögon som stirrade. Det var en varg.

  Skrämde bort vargen

  – Mellan stallet och ladugårdsbyggnaden är det en smal passage och den stannar där mitt framför öppningen, vänder upp huvudet och bara tittar på dem. Den var fem meter ifrån då, säger Terese Gregori till Dalarnas Tidningar.

  Hon berättar att flickorna flaxade med armarna och gjorde yviga rörelser med en sopborste, vilket skrämde bort den magra vargen.

  Senare på kvällen såg passagerarna i två bilar hur två vargar hade tagit sig in i en hage med fyra hästar i en annan by i området.

  – I en annan hage intill hade andra hästar panik och sprang omkring i full fart, berättar en av kvinnorna i den ena bilen för Jaktjournalen.

  Under natten till onsdagen inträffade så ytterligare en vargattack i området. Den här gången dödades tre får.

  LÄS OCKSÅ: Ingen vargjakt nästa årLÄS OCKSÅ: LRF fick avslag i MolstabergfråganLÄS OCKSÅ: Låt Molstaberg bli en vändpunkt (ledare)

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen