Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 april 2019

  Flera bränder i Blekinge – nu utfärdas eldningsförbud

  Blekinge

  I torkan och värmen väntas fortsätta och risken för bränder är stor. Nu väljer länsstyrelsen att utfärda eldningsförbud. Här är reglerna som gäller.

  Flera gräsbränder har inträffat i Blekinge län under påskhelgen. Främst är det i räddningstjänsten i östra Blekinge som har fått rycka ut.

  – Hos oss har det varit mycket, säger Jonas Kullberg, insatsledare i östra Blekinge.

  Räddningstjänsten i västra Blekinge har däremot inte märkt någon ökning i påsk.

  – Vi har haft en del från och till innan påsk, men under påskhelgen har det inte varit speciellt mycket, säger Magnus Kärvhag, räddningschef, västra Blekinge.

  Flera stora gräsbränder

  På söndagseftermiddagen ryckte räddningstjänsten ut till ett skogsparti kring Leryd. Där brann det kraftigt i ett kalhygge. På måndagsmorgonen pågick fortfarande räddningsarbetet.

  – Det rör sig om några hektar i Hjorthålan, mellan Backaryd och Eringsboda, säger Jonas Kullberg, insatsledare på räddningstjänsten i östra Blekinge.

  Branden var under kontroll på söndagskvällen men i nuläget befinner sig två enheter kvar på platsen för bevakning och eftersläckning.

  – Vi beräknas vara klara till lunch, säger Jonas Kullberg, insatsledare på räddningstjänsten i östra Blekinge.

  Under påskdagen pågick också en brand på Ramsö, utanför Karlskrona. Räddningstjänsten var där hela eftermiddagen men kunde avsluta ärendet på kvällen och lämna över till ägaren igen.

  Orsaken kring branden i Leryd är inte fastställd. Men flera av de bränder som räddningstjänsten har varit ute på i helgen har berott på påskeldar som lämnats obevakade.

  – Det har varit en tre till fyra kontrollerade eldningar där folk eldat skräp i trädgårdar och så blåser elden ifrån dem, säger Jonas Kullberg.

  Läs mer: Ökad risk för gräsbränder – skogsägare varnas

  Nu blir det eldningsförbud

  Från och med klockan 10.00, i dag måndag, råder eldningsförbud i Blekinge län. Förbudet gäller tills vidare. Orsaken är det rådande vädret i kombination med SMHI:s prognos om stor risk för bränder i skog och mark.

  ”Gräs och skogsbrandrisken nu är stor och kommer att fortsätta att vara det den närmaste tiden framöver”, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida om förbudet.

  Under eldningsförbudet är det endast tillåtet att elda i grillar eller på andra platser som är avsedda för det. Engångsgrillar eller att elda på öppen mark är inte tillåtet. Särskilt stor risk finns för bränder finns i områden med torrt fjolårsgräs.

  – Använd sunt förnuft för du är själv ansvarig. Tänk på vinden för det är mycket torrare än normalt just nu så det går snabbt, säger Jonas Kullberg.

  Läs mer: Många skillnader gällande eldningsförbudLäs mer: Skogsbrand hotade bostad: ”Oroliga att det ska blossa upp”

  Vid eldningsförbudet i Blekinge rekommenderas att:

  – Undvika rökning i skog och mark.

  – Arbete med maskiner i skog och mark, som kan orsaka gnistor eller varmgång (motorsågar, slåtter av vägrenar, – kedjor på terränggående maskiner med mera) undviks.

  – När du parkerar bilen i terrängen tänka på att katalysatorn kan antända torrt gräs.

  – Inte lämna glas i naturen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen