Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 augusti 2018

  Fler skogsägare planterar på hösten

  Intresset för att plantera skog på hösten håller i sig. Plantleverantörerna får reglera odlingsteknik och personal för att möta efterfrågan.

  Att höstplantera har blivit allt vanligare. Fördelen är att ju tidigare på hösten det planteras, desto mer tid har plantan att etablera sitt rotsystem inför kommande vår. För Svenska Skogsplantor går knappt 20 procent, eller runt 20 miljoner plantor, till höstplantering.

  – Vi ser att det ökar hela tiden. I norra Sverige är höstplantering etablerat, nu börjar skogsägarna i södra delen av landet också se fördelarna och vill prova, säger Roger Johansson, affärsområdeschef vid Svenska Skogsplantor.

  Torka bäddar för höstplantering

  Att intresset ökar bekräftar även Södra skogsplantor. Företaget har som mål att cirka 20 procent av plantorna ska sättas på hösten.

  – Vi har haft en tuff vår och försommar på grund av lite nederbörd. Markberedarna har stått still till följd av brandrisken och alla plantor har inte levererats. Efterfrågan att sensommarplantera är därför stor. Är bara vädret med oss och det kommer nederbörd som dämpar brandrisken och ger plantorna bättre förutsättningar, så kommer det att levereras många plantor under höstsäsongen, säger Johan Jonsson, verksamhetschef för Södra skogsplantor.

   Mikroplantor på Trekantens plantskola.
  Mikroplantor på Trekantens plantskola. FOTO: Ingemar Karlsson/ Svenska skogsplantor

  Även Sundins skogsplantor har noterat ett större behov av höstplantor.

  – Intresset ökar från skogsägare att välja höstplantering. Av de plantor vi säljer sätts cirka 7–8 procent på hösten och tendensen är att det ökar. Jag tror att ökningen till viss del beror på rädslan för försommartorka, säger Pierre Fridell, VD för Sundins skogsplantor.

  Utökar odlingarna

  För Svenska Skogsplantor har det ökade intresset för höstplantering också påverkat verksamheten.

  – Vi har tidigare blivit lite tagna på sängen och det har varit brist på plantor, så vi har fått öka våra odlingar för att klara efterfrågan, säger Roger Johansson.

  Sundins skogsplantor har fått justera personalstyrkan så att fler plantörer är anställda på hösten.

  – Det är nog den största förändringen för oss som levererar tjänster. Vi ser gärna också att våra kunder beställer sina plantor i god tid, vilket underlättar vårt planeringsarbete. Ett år innan brukar vara lagom. Ett sådant här år med extrem torka har vi och många andra plantleverantörer förlorat stort på att vi inte kunnat markbereda på grund av brandrisken. Det gör väldigt ont att behöva slänga plantor som inte kommer ut i tid. Vi och våra samarbetspartner behöver utveckla vårt arbetssätt för att vara bättre förberedda på sådana här väderförhållanden, säger Pierre Fridell.

  Ser över rutiner

  Johan Jonsson förklarar att Södra också behöver vässa logistiken för att hantera försommartorka.

  – Vi ser över våra rutiner för hur snabbt plantorna kommer ut till kunderna när det är så här varmt. Vi kommer också att fylla våra frysar maximalt och först leverera kylda plantor och behålla de frysta så länge som möjligt. Blir det fler torra vårar som i år kommer efterfrågan på höstplantering också att öka, säger han.

  LÄS MER: Hans upptäckt ger bättre skogsplantorLÄS MER: Rekord för Södras höstplantor

  Höstplantering

  Höstplantering är bra i områden med försommartorka. Risken för torr mark är mindre på hösten.

  Det kan vara enklare att hitta entreprenörer som kan plantera på hösten, jämfört med på våren när det snabbt blir fullbokat. Det är ingen prisskillnad på vår- och höstplantor.

  Att plantera i augusti–september ger plantorna en bra start med god rotetablering då luftfuktigheten och marktemperaturen är hög.

  Plantorna kan börja växa direkt våren därpå.

  Undvik finjordrika eller fuktiga marker då plantorna riskerar att frysa.

  Välj långnattbehandlade plantor som klarar frostnätter.

  Markbered.

  Satsa på större plantor om hyggesvegetationen är kraftig.

  Höstplantor är attraktiva för vilt och kan behöva skyddsbehandlas.

  Kontrollera planteringen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen