Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 juli 2019

  Fler och större skotare under första halvåret

  Efter få registreringar i fjol har skotarmarknaden tagit fart under första halvåret. Flest registrerade maskiner kom från Komatsu som petat ned John Deere från förstaplatsen.

   Störst. Komatsu stod för flest registrerade skotare under första halvåret med 55 maskiner. På bilden en 895 som lastar 19 ton, vilket var den vanligaste storleken under perioden.
  Störst. Komatsu stod för flest registrerade skotare under första halvåret med 55 maskiner. På bilden en 895 som lastar 19 ton, vilket var den vanligaste storleken under perioden. FOTO: Ulf Aronsson

  Under årets första halvår registrerades 33 procent fler skotare än under samma period i fjol. Det skriver Skogsforum baserat på data från Transportstyrelsen. Total innebär det 169 registrerade maskiner hittills i år. Det pekar i sin tur mot en helårsförsäljning på 350 maskiner, vilket i så fall skulle vara det högsta antalet sen 2011.

  Långa leveranstider

  I toppen som vanligast förekommande märke tronar den här gången Komatsu, med 55 registrerade maskiner, som därmed petar ned fjolårets etta, John Deere, till en andraplats med 51 maskiner. Trea på listan ligger Ponsse, 25 maskiner, och fyra Rottne med 19 registrerade skotare.

  Statistiken visar registrering av skotarna, alltså inte försäljningen, och i stor sett samtliga maskiner som registrerades under första halvåret i år såldes under fjolåret.

  – Leveranstiderna för nya maskiner har varit långa, upp till ett år. Och det verkar inte heller som det har minskat enligt de tillverkare som vi pratat med under sommaren, säger Torbjörn Johnsen, Skogsforum, som sammanställer statistiken, i ett pressmeddelande.

  Störst i Norrland

  Trenden från tidigare år med allt större skotare håller också i sig. Vanligaste storlek i dag är en 19-tonnare, och totalt av de 196 registrerade maskinerna är nästan en fjärdedel 19-tonnare.

  Samtidigt varierar storlek och registreringar över landet. 40 procent av registreringarna var i Götaland, där den genomsnittliga lastvikten var 13,6 ton. I Svealand registrerades 28 procent av skotarna och där var lastvikten i snitt 15,4 ton. Störst var genomsnittsskotaren i Norrland, 16,7 ton, för de 33 procent av skotarna som registrerades där.

  Relaterade artiklar

  Till toppen