Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 april 2020

  Fler fuskare upptäcks med satellit

  2019 började Finland med satellitövervakning av avverkningar. Det har lett till att antalet utredda överträdelser av skogslagen trefaldigats jämför med 2017.

   Sedan Finland införde satellitövervakning har fler avverkningar i viktiga livsmiljöer, till exempel i närheten av vattendrag, upptäckts.
  Sedan Finland införde satellitövervakning har fler avverkningar i viktiga livsmiljöer, till exempel i närheten av vattendrag, upptäckts. FOTO: Ulf Aronsson

  I fjol avslöjade metoden med täckande satellitövervakning 31 objekt där det fanns misstankar om att minst 0,5 hektar av en särskilt viktig livsmiljö hade avverkats. På hundratals avverkningar upptäcktes misstänkta försummelser av att lämna in avverkningsanmälningar. Det skriver Skogscentralen, Finlands motsvarighet till Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  Två av tre misstänkta lagöverträdelser gällde missade avverkningsanmälningar och en dryg fjärdedel gällde avverkning i en särskilt viktig livsmiljö enligt skogslagen, till exempel nära vattendrag.

  En tredjedel polisutreds

  Totalt utreddes 110 misstänkta överträdelser av skogslagen, varav 33 gick vidare till polisundersökning. Behandlingen av de misstänkta fall som upptäcktes ifjol pågår delvis fortfarande, och antalet kommer sannolikt att öka, skriver Skogscentralen.

  Hittills innebär antalet utredda fall under 2019 en fördubblig jämfört med 2018 och tre gånger så många som 2017.

  – Vår uppfattning är att man inte har blivit sämre på att följa lagen, utan att misstänkta överträdelser upptäcks betydligt bättre tack vare den nya övervakningsmetoden. De avsiktliga överträdelserna av skogslagen har varit få. De misstag som skett vid avverkningarna har berott på den mänskliga faktorn, till exempel glömska eller brister i informationsgången, säger Aki Hostikka, servicechef för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral.

  Överträdelser av skogslagen leder till några enstaka bötesstraff varje år, men i allmänhet avbryter polisen sina undersökningar, enligt Skogscentralen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen