Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 juni 2020

  Fler fångade granbarkborrar

  Under förra veckan ökade åter fångsterna av granbarkborrar. Som en hjälp att hitta angrepp skickar Skogstyrelsen nu ut riskkartor till 65 000 skogsägare.

  FOTO: Mats Carlén/Skogstyrelsen

  Kanske gjorde det varma vädret att fångsterna av granbarkborre i skogsbrukets övervakningsfällor ökade under förra veckan, detta efter tre veckors nedgång. Jämfört med föregående vecka fångades hela 40 procent fler granbarkborrar totalt sett, och störst var fångsterna i Nykvarn, Vretstorp och Eskilstuna.

  Som ett stöd till skogsägare gör Skogsstyrelsen i dagarna ett utskick med riskkartor till 65 000 skogsägare inom bekämpningsområdet för granbarkborre, som täcker stora delar av Götaland och Svealand.

  Kolla skogen

  ”Med det här utskicket vill vi tipsa om var i skogarna risken för angrepp är som störst och hur kartor och annan information kan användas i jakten på granbarkborrarna. Om nya angrepp hittas i god tid kan skadorna begränsas och virkesvärdet räddas”, säger Johanna From, regionchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  I brevet uppmanas skogsägarna att kontrollera sin skog minst var fjärde vecka under hela sommaren.

  ”Alla insatser är betydelsefulla i kampen mot granbarkborren, och därför är det viktigt att alla, oavsett hur mycket skog man har, letar efter och åtgärdar eventuella angrepp”, säger Johanna From.

  Flest i Mellansverige

  Riskkartorna är framtagna i Skogsstyrelsens eget kartverktyg som skogsägare över hela landet kan använda för att se var det finns störst risk för granbarkborre. Kartan finns också på Skogsstyrelsens webbplats och i skogsägarens Mina sidor.

  Mellan vecka 16 och vecka 26 har det hittills i år fångast flest garnbarkborrar, 53 000, i just Vretstorp – se grafik här nedan. Näst flest har fångats i Eskilstuna och Nykvarn, 44 000, följt av Örebro och Björklinge med 39 000, Örsundsbro med 34 000 och Västerås med 33 000 fångade granbarkborrar.

   Så här kan en riskkarta se ut. Ju mörkare områden, desto högre risk för angrepp av granbarkborre.
  Så här kan en riskkarta se ut. Ju mörkare områden, desto högre risk för angrepp av granbarkborre. FOTO: Mats Carlén/Skogsstyrelsen

  Orter med flest fångade granbarkborrar under vecka 26:

  Nykvarn 10 000

  Vretstorp 9 733

  Eskilstuna 8 333

  Örsundsbro 7 100

  Örebro 4 933

  Riala 4 600

  Tärnsjö 4 600

  Vetlanda 4 330

  Nora 4 267

  Ödeshög 4 067

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen