Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 mars

  Fler borrar fick furusågen att tänka nytt

  Transtrand

  Fiskarhedens sågverk i Malung-Sälen har enbart sågat tall i snart 20 år.

  Men nu väljer de också att förädla gran. Och det beror på granbarkborrens framfart.

   ”Det är en marginalsport att driva sågverk”, säger vd Magnus Larsson. Han tog över efter sin far som sitter kvar i styrelsen i bolaget.
  ”Det är en marginalsport att driva sågverk”, säger vd Magnus Larsson. Han tog över efter sin far som sitter kvar i styrelsen i bolaget. FOTO: Cecilia Persson

  Nästan allt timmer som sågas på Fiskarhedens sågverk fraktas till några av världens varmaste länder. I Egypten finns till exempel gott om möbler gjorda av furu från Dalarna.

  – Drygt 90 procent går på export och huvuddelen till Nordafrika. Till länder som Algeriet, Egypten, Sudan. Det finns en otroligt fin hantverkstradition där med att bygga möbler, säger vd Magnus Larsson, rätt så tunnklädd i den bistra kylan när ATL hälsar på i början av februari.

  Här i det fjällnära landskapet är det långt till stora industrier och pappersbruk. Det beskriver Magnus Larsson som den största utmaningen för verksamheten:

  – Vi har en superråvara här. Samtidigt är vår placering ett problem för avsättningen av biprodukter. Vi måste vara effektiva med transporter och hur vi utnyttjar råvaror. Det genomsyrar alltihop.

  Det är en marginalsport att driva sågverk, fortsätter han. Och det är en orsak till att Fiskarheden nu också sågar gran:

  – Granbarkborren kommer nu upp genom Värmland och södra Dalarna. Det har gjort att utbudet på gran har varit större och det är inte lika lätt att få tag på furu. Då valde vi att plocka in den lokala granen och optimera transporterna ännu mer i stället för att behöva hämta mer furu längre bort.

   Drygt 90 procent av all furu som sågas går på export till Nordafrika.
  Drygt 90 procent av all furu som sågas går på export till Nordafrika. FOTO: Cecilia Persson

  Fler CT-loggar

  Bolaget omsatte dryga 900 miljoner 2019 och har cirka 140 anställda. Investeringstakten har varit hög i flera år.

  De bygger en ny virkesterminal i Malungsfors för en mer hållbar logistik och var tidiga med att köpa in avancerad CT-loggteknik för att få ut mer ur varje stock. Det är lätt att förstå varför – en procent mer i svinn minskar marginalen med flera miljoner kronor.

  – Med den här tekniken kan vi nyttja varje individuell stock ännu mer och koppla den direkt till en produkt som ska ut på marknaden. Så vi får minimalt med B-kvaliteter, säger Magnus Larsson.

  Det tog dock tid att trimma in den nya tekniken i flödena, berättar han. Under 2019 förlorade de motsvarande en månad i produktion på grund av det. Men sedan dess har det vänt:

  – Rent produktionsmässigt satte vi rekord på Fiskarheden i fjol. Våra flöden har till och med fungerat lite bättre än tänkt. Så vi spänner bågen lite till i år och ser om vi kan få igenom ytterligare lite mer volym, säger Magnus Larsson och lyfter fram medarbetarnas roll.

   Fiskarhedens sågverk är den största privata arbetsgivaren i kommunen.
  Fiskarhedens sågverk är den största privata arbetsgivaren i kommunen. FOTO: Cecilia Persson

  Tror på höjda furupriser

  Förra året sågades 362 000 kubikmeter tall på Fiskarheden. I år är alltså grantimmer också välkommet och kommer att stå för cirka 15 procent av volymen. Ekvationen med att fler avverkar gran och sparar tallbestånd kan lyfta furupriserna, tror Magnus Larsson.

  – Historiskt så har prisutvecklingen på gran alltid gått före furu. Men sedan kraschen 2007 så har man inte sett det. Nu skulle jag säga att man ser tendensen att det har återgått till de gamla trenderna, säger han och fortsätter:

  – Det känns som om också furan stärker sig på marknaden. Jag hoppas att det inte är temporärt med en starkare marknad för trävaror utan att det håller i sig över tid.

   CT-loggstekniken kräver att ett stort antal datorer räknar ut hur stocken ska användas på bästa sätt.
  CT-loggstekniken kräver att ett stort antal datorer räknar ut hur stocken ska användas på bästa sätt. FOTO: Cecilia Persson

  Blev fullt i norra Afrika

  Magnus Larsson tog över som vd efter sin far precis innan pandemin tog världen i sitt grepp. Det blev ingen mjukstart på vd-posten. När viruset spreds stängde Europa och stora delar av världen ner. Samtidigt var Afrikamarknaden fortfarande öppen.

  – Så under en period satsade alla sågverk på att skicka råvaror dit. Det blev fullt och det har varit låg efterfrågan. Men nu har det återhämtat sig både i Europa och i Nordafrika.

  I fjol meddelade Fiskarheden också att de ville köpa Östavalls sågverk av Norra Skog. Men det blev ingen affär. Dels tyckte säljaren att Fiskarheden och partnern Profura lade ett för lågt bud, dels menade Norra skog att det saknas råvara för att hålla i gång verksamheten. Men den förklaringen köper inte Magnus Larsson:

  – Vi står fast vid att vi tror att vi skulle kunna driva verksamheten där uppe.

  Hade det funnits tillräckligt med råvara?

  – Ja det tror vi absolut. Och dessutom växer det ju in mycket contorta där uppe.

   Utsikten är vacker - men det avlägsna läget är en utmaning för att få avsättning för flis och biprodukter.
  Utsikten är vacker - men det avlägsna läget är en utmaning för att få avsättning för flis och biprodukter. FOTO: Cecilia Persson

  Magnus Larsson om:

  Om du fick välja, vad står på önskelistan?

  – Någon stor konsument av flis i närheten hade varit bra för vår enskilda del. Vi samarbetar med kommunen och Sälenfjället men det är bara en liten del.

  Ekonomiska resultatet 2020?

  – Förra året valde vi kassaflöde före resultat. Vi tog det säkra före det osäkra under pandemin men vi tror på svagt positivt resultat 2020.

  Om att vara ”uppvuxen” på sågverk?

  – Första sommarjobbet var att städa. Det finns mycket att städa på sågverk, haha. Sedan dess har jag jobbat med nästan alla olika roller i företaget, förutom som virkesköpare.

  Lärt av att vara på VD-posten?

  – Jag har fått ett helt annat helhetsperspektiv. Jag är stolt över vad vi gör och vad vi bidrar med i regionen. Men också att vi jobbar med omvärlden på riktigt och på världsmarknaden.

  Trävarumarknaden efter corona?

  – Det beror på vart pengarna som är satsade runt pandemin nu tar vägen. Sätter vi igång stora byggprojekt med trä så kan det nog hålla i sig en stund.

  FISKARHEDENS TRÄVARU AB

  Vd: Magnus Larsson.

  Nettoomsättning: 897 miljoner kronor (2019).

  Resultat efter finansiella poster: –15,8 miljoner kronor (2019).

  Soliditet: 39 procent (2019).

  Antal anställda: 147 (2019).

  Om resultatet 2020 (inte redovisat än): ”Vi valde kassaflöde före resultat. Vi tog det säkra före det osäkra under pandemin men vi tror på svagt positivt resultat 2020.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen