Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 January

  Fiskarheden miljoninvesterar i spetsteknik

  Fiskarhedens sågverk i Dalarna satsar 40-50 miljoner kronor på att optimera värdet på timmerstockarna.

   Investeringen innebär ett tekniskt språng mot digitalisering av sågverksindustrin.
  Investeringen innebär ett tekniskt språng mot digitalisering av sågverksindustrin. FOTO: Microtec

  Fiskarheden blir det andra sågverksföretaget i Sverige som satsar på den nya tekniken med genomlysning med magnetstrålning, som är ett stort steg mot digitalisering av sågverksindustrin.

  ”Det har alltid varit sågverksägarens dröm att kunna se in i stocken innan den sågas”, skriver Olle Larsson som är VD för sågverksföretaget Fiskarheden i ett pressmeddelande.

  Ny teknik gör det möjligt att se hur stockarna ser ut inuti och så vis optimera värdet för varje enskild stock. I ett första steg investerar Fiskarheden mellan 40 och 50 miljoner kronor på Microtec CT Log-system i sågverket i Transtrand.

  Andra i Sverige

  Skanningstekniken ska inte används bara i själva sågverket utan även i råsorteringen samt i justerverket. Installationen startar i sommar.

  Fiskarhedens sågverk sågar furu och målet för i år är en produktion på 355 000 kubikmeter sågad vara.

  Fiskarheden Trävaru är det andra sågverket i Sverige som satsar på den nya tekniken. Norra skogsägarna genomför en investering vid sitt sågverk i Sävar.

  Fiskarheden

  Omsättningen de senaste åren har legat kring 800 miljoner kronor om året. Rörelsemarginalen de senaste åren har i genomsnitt legat på 4 procent.

  Företagets största marknader finns i Nordafrika.

  LÄS MER: Sävarsågen blir världens modernaste

  LÄS MER: Norra taktar upp

  Till toppen