Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 februari

  ”Finns inte plantor så det räcker”

  Fjolårets torrsommar innebär rusning efter skogsplantor. För de som ännu inte beställt är risken stor att bli utan, åtminstone i södra Sverige.

  Bild 1/5 FOTO: Ulf Aronsson
   – Vi har sålt 10 miljoner fler plantor än vid samma tidpunkt för två år sen, så efterfrågan ligger över det normala, säger Roger Johansson, Svenska Skogsplantor.
  Bild 2/5 – Vi har sålt 10 miljoner fler plantor än vid samma tidpunkt för två år sen, så efterfrågan ligger över det normala, säger Roger Johansson, Svenska Skogsplantor. FOTO: Fredrik Persson
   – Alla plantor är slutsålda. Det kommer bli brist in i nästa säsong och som håller i sig flera år, säger Johan Jonsson, Södra Skogsplantor.
  Bild 3/5 – Alla plantor är slutsålda. Det kommer bli brist in i nästa säsong och som håller i sig flera år, säger Johan Jonsson, Södra Skogsplantor. FOTO: Södra/Frida Nielsen
   – Det finns säkert de som inte kommer få tag på plantor, hos oss finns bara småpartier kvar, säger Pierre Fridell, Sundins Skogsplantor.
  Bild 4/5 – Det finns säkert de som inte kommer få tag på plantor, hos oss finns bara småpartier kvar, säger Pierre Fridell, Sundins Skogsplantor. FOTO: Sundins Skogsplantor
   – Vi maxar odlingen, nu men det tar ändå två år att komma i kapp, säger Yvonne Hedman Nordlander, Bergvik Skog Plantor.
  Bild 5/5 – Vi maxar odlingen, nu men det tar ändå två år att komma i kapp, säger Yvonne Hedman Nordlander, Bergvik Skog Plantor. FOTO: Bergvik Skog

  Den rekordtorra och varma sommaren i fjol satte spår i skogsplanteringarna på flera sätt:

  – Det var ovanligt många hyggen som inte blev planterade på grund av att det inte kunde markberedas i torkan, och som därför måste planteras i år. Dessutom blir det mycket mer hjälpplantering än normalt efter förra sommarens torka, säger Roger Johansson, VD på Svenska Skogsplantor.

  Kasserade plantor

  Eftersom de inte kunde sättas ut fick miljontals plantor kasseras i fjol, dessutom användes en del plantor som var tänkta till våren i år i stället till höstplantering i fjol. Det bidrar till en plantbrist till våren, speciellt i söder:

  – Vi har hög efterfrågan, och det finns inte plantor så det räcker trots att vi försökt köpa på oss mer, säger Johan Jonsson, chef på Södra Skogsplantor.

  – Det var otroligt stor efterfrågan under hösten i fjol, och det mesta är slutsålt. För de som inte redan beställt är det hösten som gäller, säger Pierre Fridell på Sundins Skogsplantor.

  – Plantorna kommer inte att räcka överallt. I södra och mellersta Sverige har flera sortiment tagit slut, andra är på väg att ta slut. I norra Sverige är tillgången mer balanserad, men även där håller flera av de mest intressanta sortimenten på att ta slut, säger Roger Johansson.

  Bättre norrut

  De skogsägare som inte får tag på sina förstahandsval av plantor väljer ofta någon annan i stället, vilket gör att bristen gäller alla planttyper. Längre norrut är läget bättre.

  – Det är inte omöjligt att få tag på plantor till våren, men svårt. De som inte redan beställt kommer inte kunna välja planttyp, och de som behöver mer än 10 000 plantor måste in med en beställning direkt, säger Yvonne Hedman Nordlander, VD på Bergvik Skog Plantor, som också flaggar för en trolig brist på tallplantor till våren.

  Peter Engblom på SCA:s Norr Plant, befarar också en hög efterfråga, men kan ännu inte säga exakt hur det ser ut:

  – Vi har 15 mars som sista beställningsdatum, före det vet jag inte riktigt hur det blir, säger han.

  I norra Sverige används generellt mindre plantor, vilket gör det lättare att skala upp produktionen med kort varsel.

  – Tall, contorta och sydlig gran kan vi börja odla på våren och ha klara för plantering till hösten, säger Peter Engblom, som ser en viss brist på granplant till våren.

  Hyggesvila

  I södra Sverige, där barrotsplantorna är tre till fyra år, går det inte att skala upp produktionen lika snabbt, och enligt producenterna kommer marknaden att påverkas i flera år framöver.

  Så vad kan skogsägare som ännu inte beställt plantor göra?

  – Har vi inte möjlighet att leverera till våren kan man i stället få plantorna till hösten eller nästa vår, säger Roger Johansson på Svenska Skogsplantor.

  – För de som blir utan är det hyggesvila som gäller, säger Johan Jonsson på Södra, och tillägger att det bästa är att alltid beställa plantor i samband med slutavverkningen.

  Och det kan finnas positiva sidor av att vänta med planteringen.

  – En fördel är att efter hyggesvila kan man ofta välja bort snytbaggeskydd, säger Yvonne Hedman Nordlander på Bergvik.

  Relaterade artiklar

  Till toppen