Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 oktober

  Finnpulp ger inte upp

  Stängningar av flera andra bruk gör att Finnpulp går vidare med planerna på världens största massabruk, trots tidigare avslag i Högsta förvaltningsdomstolen.

   Enligt Finnpulp skulle utsläppen till vatten från det planerade bruket i Kuopio, Finland, vara 40 procent lägre per ton än från andra moderna finska massabruk.
  Enligt Finnpulp skulle utsläppen till vatten från det planerade bruket i Kuopio, Finland, vara 40 procent lägre per ton än från andra moderna finska massabruk. FOTO: Finnpulp

  Högsta Förvaltningsdomstolen i Finland avslog i fjol finsk-kinesiska Finnpulps ansökan om att bygga världens största massabruk i Kuopio, Finland. Trots det har bolaget ännu inte gett upp förhoppningarna om att bygget ska bli av, och Finnpulp har nyligen lämnat in en ny ansökan om markavtal till staden Kuopio.

  Enligt företagets vd, Martti Fredrikson, har Finnpulp övervägt andra orter men kommit fram till att Kuopio fortfarande är det bästa alternativet och ett förnyat markavtal krävs för att ha tillräcklig säkerhet för att gå vidare med projektet.

  ”Skapa jobb och exportinkomster”

  ”Ett flertal faktorer, som flera besked om nedläggningar av bruk och fabriker, stödjer tanken på att nya projekt ska realiseras och skapa fler jobb och exportinkomster till Finland. Avverkningsvolymerna har sjunkit snabbt efter rekordåret 2018, och nedläggningen av bruket i Kaipola kommer att minska efterfrågan på massaved i centrala Finland”, säger Martti Fredrikson i ett pressmeddelande.

  Enligt företaget skulle utsläppen till vatten från det planerade bruket vara 40 procent lägre per ton än från andra moderna finska massabruk. Trots det tyckte alltså Högsta Förvaltningsdomstolen att projektet inte klarade villkoren i miljötillstånden som enligt Finnpulp var de hårdaste någonsin.

  6,7 miljoner kubikmeter

  Det planerade bruket i Kuopio skulle få en kapacitet på 1,2 miljoner ton NBSK-massa per år och uppges ge 3 400 nya arbetstillfällen. Dessutom planeras för en produktion av 60 000 ton tallolja, 1,2 terrawattimmar el och 100 000 ton biokol. Investeringen skulle uppgå till knappt 17 miljarder kronor och råvarubehovet till 6,7 miljoner kubikmeter per år.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen