Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 mars 2018

  Finland har fått första fallet av CWD

  Den fruktade sjukdomen CWD har konstaterats även i Finland. I Europa har den fram tills nu enbart varit känd i Norge.

  FOTO: Frida Jonson

  Det är finska livsmedelssäkerhetsverket Evira som bekräftar att Chronic wasting disease, CWD, hittats i Finland. Sjukdomen påvisade efter analys av prover från en 15 år gammal älg som självdött.

  Finland har haft provtagning för CWD sedan 2003. Kontrollen ska nu intensifieras i Kuhmo och Kajanaland.

  Innan fallet i Finland har CWD bara konstaterats i Norge utanför Nordamerika och Sydkorea, där den förekommit sedan 1960-talet.

  Flera fall i Norge

  I Norge har positiva prover hittats både hos ren och älg. Totalt handlar det om ett 15-tal drabbade djur som hittats. I ett försök att stoppa smittspridningen beslöt norska myndigheter att slakta ut hela hjorden med vildren på Nordfjella.

  CWD är en så kallad prionsjukdom och är besläktad med BSE, det vill säga galna ko-sjukan. Symptomen är bland annat avmagring, att djuren dreglar och får svårt att hålla balansen. Sjukdomen är dödlig men har hittills inte konstaterats drabba människor.

  Den CWD som hittades i den finska älgen är av samma typ som den som hittats i Norge och är av annan stam än den nordamerikanska.

  LÄS OCKSÅ: Nu skärps vaksamheten mot CWDLÄS OCKSÅ: Nu skjuts vildrenarna avLÄS OCKSÅ: Bereder väg för mer gemensamt skinnsamarbete

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen