Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2018

  Svårt att jämföra timmerpriser trots nytt verktyg

  Vissa av handelsplatsen Virkesbörsens jämförpriser på timmer är fel, visar en stickprovsundersökning som ATL har gjort.

   SCA:s lista betalar något mindre. Södra och Holmens listor ger väsentligt mer. Det visar ATL:s stickprovsundersökning av Virkesbörsens tjänst Prisjämförelse,
  SCA:s lista betalar något mindre. Södra och Holmens listor ger väsentligt mer. Det visar ATL:s stickprovsundersökning av Virkesbörsens tjänst Prisjämförelse,

  I förra veckan återlanserade Virkesbörsen sin tjänst Prisjämförelse där man kan jämföra vad olika köpare betalar för virke på kommunnivå.

  – Vår prisdatabas är ganska omfattande, det är 290 kommuner 10 trädslag, 25 bolag och det är alla längder, alla kvaliteter alla sortiment. Det är en halv miljon prisserier som ligger i vår databas, säger Per Hedberg, medgrundare till Virkesbörsen.

  Användaren kan se vad köparna betalar för olika längder och diametrar i olika kvaliteter. De olika köparnas priser bildar grafer i ett diagram.

  En del av priserna på Virkesbörsen är dock felaktiga., visar ATL:s granskning. När ATL jämför ett antal priser på Virkesbörsen visar det sig att det är en skillnad mellan priserna på Virkesbörsen och det pris som aktuell prislista ger för en viss stock.

  Till exempel betalar Holmens prislista 742 kronor per kubik för en viss stock i ett specifikt område, medan motsvarande priset på Virkesbörsen är 700 kronor kubiken.

  ”Grov uppfattning om värde”

  – Virkesbörsen simulerar inga artificiella bestånd utan presenterar skogsbolagens virkesprislistor rakt av. Det gör vi för att kunna ge skogsägaren en grov uppfattning om vad virket är värt och vår ambition är naturligtvis att prisjämförelsen ska vara så korrekt som det bara går. Eventuella fel vill vi självklart rätta till omgående. Vi kämpar för en mer transparent och effektiv virkesmarknad. Prisjämförelsen är en pusselbit, säger Per Hedberg.

  Även när man tittar på grantimmer klass två i Växjö är det svårt att få fram en rättvisande bild. Enligt Virkesbörsen betalar Södra 180 kronor mer per kubik än vad Holmen gör. Men den här skillnaden betyder inte att Södra betalar 180 kronor mer per kubik för hela avverkningen.

  När ATL med hjälp av ett dataprogram från Skogforsk simulerar en avverkning i Växjötrakten är skillnaden bara 10 kronor per kubik för en avverkning med massaved och timmer av alla kvaliteter. Virkesbörsen publicerar prislistor i kronor per m3fub och att ATL jämför kronor per avverkning. Virkesbörsen simulerar inte hela avverkningar, deras jämförpriser gäller priserna för olika stockar i listan för olika sortiment.

  – Vi försöker vara tydliga med att det här är prisnivån på prislistor, för att veta mer exakt vad du får ut från just din avverkning ska tu ta in anbud så att du kan jämföra flera aktörer, säger Per Hedberg.

  På Virkesbörsen syns heller inga tillägg eller premier.

  – Alla får bättre betalt än prislistan och alla får premier och tillägg, men jag tycker att det fyller en viktig funktion att visa ungefär vad virket kan vara värt, säger Per Hedberg.

  – Många skogsägare känner inte till vilka köpare som finns i sin region, prisjämförelsen har därför ett syfte i att åskådliggöra vilka man kan sälja till, så att man inte bara säljer till samma företag på rutin, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Nya krafter till VirkesbörsenLÄS OCKSÅ: Ny sajt för enklare virkesaffärer (2015)LÄS OCKSÅ: ”Ökad transparens gynnar alla”

  Så har vi gjort jämförelsen

  ATL har bland annat tittat på Holmens och Södras priser i Växjö på grantimmer klass två som är 55 decimeter långt och har en diameter på 36 centimeter. Omräkning från m3to till m3fub har gjorts med omräkningstal från VMF.

  Simuleringen av medelvirkesvärdet för en avverkning med timmer och massaved har gjorts med Skogforsk program Timan och stamdatabas från VMF.

  SCA:s lista är från april, Södras från maj, och Holmens lista är från 1 juni.

  Relaterade artiklar

  Till toppen