Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 juni 2018

  Viktig seger om synen på skogskonto

  LRF har vunnit en viktig delseger mot Skatteverket om beskattning av skogskonto. ”Det känns oerhört bra, det visar att LRF verkligen gör skillnad på skatteområdet, säger Urban Rydin”, skatteansvarig vid LRF Konsult.

   LRF och Skatteverkets Allmänna ombud har fått rätt, Skatteverkets tolkning att det inte går att överlåta skogskonton från dödsbon utan att den nya ägaren får betala skatt, är inte okej. Skatteverket har valt att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.
  LRF och Skatteverkets Allmänna ombud har fått rätt, Skatteverkets tolkning att det inte går att överlåta skogskonton från dödsbon utan att den nya ägaren får betala skatt, är inte okej. Skatteverket har valt att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. FOTO: Henrik Dammberg

  År 2009 gjordes en lagändring med syftet att underlätta generationsskiften och det blev möjligt att överlåta skogskonton utan beskattning till närstående i samband med ägarskifte av skogsfastigheter. Skogskonto kan bara överlåtas om fastigheten överlåts vid så kallade benefika fång som arv eller gåva.

  Men tolkningarna av lagen har sedan gått isär, främst när det gäller fall där ägaren dött och ägarskiftet ska göras från dödsboet. Ett dödsbo är en juridisk person och enligt Skatteverkets tolkning kan juridiska personer inte ha några närstående. Det har fått konsekvensen att överlåtelser av skogskonton från dödsbon inte har kunnat ske utan att den nya ägaren har tvingats betala skatt. Hur stor summan blir beror på hur mycket pengar som finns på skogskontot.

  Två pilotfall

  LRF har drivit två sådana här fall tillsammans med Allmänna ombudet, en särskild funktion inom Skatteverket som kan överklaga myndighetens beslut. Urban Rydin, skatteansvarig på LRF Konsult, har medverkat i processen.

  – Vi har haft ett fall där det funnits cirka 25–30 miljoner kronor på skogskontot och det hade blivit en dramatisk skattesmäll för den nya ägaren om Skatteverkets tolkning fått styra. Därför känns det jättepositivt att skogsägarna och LRF vann, säger han.

  Myndighet överklagar

  Men kampen är ännu inte över. Skatteverket har förklarat att man vill ha saken prövad i högsta instans och myndigheten kommer att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Urban Rydin tror att ett beslut kan komma till hösten.

  – Det är stelbent av Skatteverket att de tolkar lagen så här men jag har förståelse för att de vill pröva det i högsta instans. Jag är optimist, jag tror att vi kan vinna igen. Att kunna överlåta skogskontot utan beskattning är en oerhört viktig åtgärd för att kunna genomföra generationsskiften och vi behöver få in den yngre generationen bland skogsägarna, säger Urban Rydin.

  LÄS MER: Här är nya reglerna att ha koll påLÄS MER: Finansministern krävs på besked om skogskonto

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen