Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 juli

  Oklara gränser ett utbrett problem

  Få skogsägare har bra koll på sina gränser, och att lita på fastighetskartan kan leda upp till 30 meter fel. Det säger Roland Jansson, Arvidsjaurs Allmänning.

   ”Man kan inte gå på fastighetskartan för att fastställa gränser”, säger Roland Jansson, till höger. Till vänster Robert Grimm, förvaltare Arvidsjaurs Allmänning. Här står de vid en råsten som markerar ett fastighetshörn.
  ”Man kan inte gå på fastighetskartan för att fastställa gränser”, säger Roland Jansson, till höger. Till vänster Robert Grimm, förvaltare Arvidsjaurs Allmänning. Här står de vid en råsten som markerar ett fastighetshörn. FOTO: Arvidsjaurs Allmänning

  Roland Jansson reagerade på ATLs artiklar om Sveaskogs felavverkning i Hjo.

  – Man kan inte gå på fastighetskartan för att fastställa gränser, det är tydligt angivet att den inte håller den noggrannheten, säger han.

  I 40 år jobbade han på Lantmäteriet och är nu engagerad i att hjälpa delägarna i Arvidsjaurs Allmänning, där han själv sitter i styrelsen, att få koll på sina gränser.

  För tio år sen var han delprojektledare i ett fullskaletest där fastighetskartans redovisning av gränsen jämfördes med inmätta gränsmarkeringar i terrängen. I Bromöllatrakten var det radiella medelfelet 3,5 meter, I Östergötland 4,5 meter, i Ockelbotrakten 7,2 meter och i Luleå 9,6 meter.

  Stort maxfel

  – Tumregeln är att maxfelen kan vara upp till tre gånger medelfelet, säger han.

  Det innebär att en gräns i fastighetskartan i Östergötland skulle kunna ligga uppåt 15 meter ifrån gränsmarkeringarna i terrängen. Och juridiskt är det gränsmarkeringarna som gäller.

  – Att sen använda en vanlig GPS utan korrektion eller kvalitetskontroll gör inte saken bättre när det gäller att leta fastighetsgränser där noggrannhetskravet är bättre än metern. En vanlig GPS ger ett fel i samma storlek som fastighetskartan i vuxen skog, fortsätter Roland Jansson.

  Att fastighetskartan kan visa så mycket fel beror på hur den utvecklats historiskt. När man försökt passa in gränser sedan laga skiftet, avvittringen, hemmanskartor och andra fastighetsbildningar i nuvarande koordinatsystem finns många felkällor, och arkivmaterialet kan vara knapphändigt.

  Allmänt problem

  – Och när den första fastighetskartan gjordes fanns inte ortofoto utan man använde en mosaik av flygbilder. Där passades sedan fastighetsindelningen in mot rågångar, hyggeskanter, vägar med mera. Men det går ju inte att vara säker på att en hyggeskant ligger rätt, säger Roland Jansson och fortsätter:

  – Jag tror det är ett allmänt problem att skogsägarna inte riktigt vet var deras gränser går. En del tror sig veta, men börjar man klämma på det är de inte så säkra.

  Läs även: Skogsjätte fällde 400 träd på fel fastighetLäs också: ”Bristande rutiner inte orsak till felavverkning”Läs mer: Missade sex av sju gränserLäs också: ”Svårt med gränser utan markeringar i fält”

  Relaterade artiklar

  Till toppen