Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 mars

  Färre skador på fornlämningar från skogsbruket

  Skogsbrukets negativa påverkan på forn- och kulturlämningar har minskat med 7 procentenheter under 2018, meddelar Skogsstyrelsen i ny rapport.

   Rapporten visar att alla landsdelar har minskat sin negativa påverkan på forn- och kulturlämningar.
  Rapporten visar att alla landsdelar har minskat sin negativa påverkan på forn- och kulturlämningar. FOTO: Mostphotos

  För att minska de skador skogsbruket utför på lämningar har Skogsstyrelsen sedan 2012 följt avverkningar från runt om i landet. 2018 års data från 900 lämningar, på 415 avverkningar, visar en skademinskning från 23 till 13 procent.

  ”Nu hoppas vi att detta är början på en långsiktig trend så att vi tillsammans kan nå vår nollvision på det här området” säger AnnKristin Unander, Skogstyrelsens inventeringsledare i ett pressmeddelande.

  Rapporten visar att alla landsdelar har minskat sin påverkan. Bakgrunden till satsningen är att det är förbjudet enligt kulturmiljölagen att skada eller förstöra fornlämningar. Några av skälen till att skadorna har minskat är att utmarkeringen av lämningar ökat och att företag inom sektorn utbildats. …

  Bäst beskrivs utvecklingen i södra Norrland vara, där negativ påverkan tydligt minskat under de tre senaste åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen