Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 juni 2019

  Färre och svagare älgkalvar inför årets jakt

  Även årets älgjakt kan komma att påverkas av fjolårets varma sommar. Det säger Fredrik Widemo, SLU.

   Färre och mindre kalvar, det väntas bli effekten av fjolårets varma sommar till höstens älgjakt.
  Färre och mindre kalvar, det väntas bli effekten av fjolårets varma sommar till höstens älgjakt. FOTO: Frida Jonson

  Värmen och torkan under sommaren 2018 har lett till svagare kalvar i år. Älgkorna försvagades av den svåra sommaren och hade därmed mindre energi för fosterutveckling under vintern.

  Observationer under förra höstens jakt visar dessutom på runt tio procent färre kalvar – sannolikt en följd av att älgkornas mjölkproduktion minskat på grund av värme och torka. Och påverkan på älgstammen ser ut att hålla i sig även i år.

  Större effekt år två

  ”Det man har sett i tidigare studier när man har tittat på effekter av varma och torra somrar, så brukar effekten vara större år två. Alltså året efter”, säger Fredrik Widemo, viltforskare på SLU och Svenska Jägareförbundets naturvårdsstrateg, till SR Ekot.

  Eftersom älgkorna var i sämre kondition när de gick in i reproduktionen i höstas, och haft mindre energi för fosterutveckling under vintern förväntas både färre och mindre kalvar även i år, vilket kan komma att påverka höstens älgjakt.

  Kan påverka jakten

  Enligt Fredrik Widemo resonerar man i flera län att årets kalvar har sämre förmåga att reproducera sig, och därför bör skjutas.

  ”Även om det finns färre älgar att skjuta så har man i en del län gått ut med rekommendationen är att man bör skjuta många av de här klavarna ändå. För de kommer inte bidra till en stark och högkvalitativ älgstam framöver”, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen